Bivši NATO generali upozoravaju: Ne napuštajte Sporazum sa Rusijom o otvorenom nebu

© Foto : U.S. European CommandAmerički avion RC-135U koji leti iznad međunarodnih voda Baltičkog mora presreo je ruski avion Su-27
Američki avion RC-135U koji leti iznad međunarodnih voda Baltičkog mora presreo je ruski avion Su-27 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Grupa penzionisanih generala NATO-a i vojnih zvaničnika upozorila je Evropu da se pripremi za izlazak Amerike iz Sporazuma o otvorenom nebu, istakavši da bi evropske zemlje u svakom slučaju trebalo da očuvaju sporazum sa Moskvom, jer im je neophodan, prenosi britanski list „Gardijan“.

U zajedničkom saopštenju grupe koju čini 16 penzionisanih vojnih komandanata i ministara odbrane, a kojima koordinira Evropska mreža lidera organizacije „Juropian lideršip netvork“ (ELN), navodi se da je Sporazum o otvorenom nebu ključni oslonac stabilnosti između nuklearnih država, prenosi list. 

„Multilateralni sporazum koji obuhvata 34 zemlje-učesnice, uključujući i SAD, Rusiju i većinu evropskih zemalja, pomogao je da se realizuje 1.517 letova iznad tuđih teritorija. Sporazum je sve vreme doprinosio povećanju transparentnosti i predvidljivosti u vojnim pitanjima, doprinosio je izgradnji međusobnog poverenja i razumevanja“, navodi se u saopštenju vojnih lica.

Kako se navodi, ukoliko SAD izađu iz Sporazuma, izgubiće pravo da izvode letove iznad Rusije, ali, sa druge strane, ruske letelice će moći da nadleću američke vojne objekte u Evropi.

Vojni zvaničnici ističu da bi Evropa mogla najviše da izgubi, ukoliko SAD izađu iz Sporazuma.

Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Sporazum o otvorenom nebu — tačka razdora između Amerike i saveznika

Oni su istovremeno pozvali Rusiju da ne krši sporazum, na šta su ranije ukazivali njeni američki protivnici, što su i naveli kao razlog povlačenja iz sporazuma. Reč je o ograničavanju letova iznad Kalinjingrada i formiranju zatvorenog koridora na granici Južne Osetije i Abhazije.

U saopštenju se navodi da ukoliko se SAD zaista povuku iz sporazuma, njihovi NATO saveznici treba da ostanu u okviru njega. Ističe se da evropske države nemaju američke mogućnosti kada je reč o satelitskom izviđanju, stoga zavise od izvođenja letova u okviru Sporazuma o otvorenom nebu.

Bivši vojni zapovednici NATO-a apeluju na ostale učesnike sporazuma da u roku od dva meseca od izlaska SAD iz sporazuma održe sastanak, na kome će razmotriti kako će sporazum funkcionisati nakon izlaska Vašingtona. Tom prilikom se moraju odrediti ograničenja kada je reč o tome kakve informacije zemlje-članice NATO-a mogu da podele sa SAD.

Američki avion Boing OC-135B tokom osmatračkog leta u okviru Sporazuma o otvorenom nebu - Sputnik Srbija
Amerika modernizuje avion kojim posmatra Rusiju
„Važno je da vlade zapadne Evrope budu spremne za to. Taj sporazum za njih ima posebnu vrednost i u njihovom je interesu da se nastave letovi nad Rusijom, dok bi Rusija želela da nastavi sa letovima iznad Zapadne Evrope. Pitanje je može li se sve očuvati, tako da Rusija ne zahteva da zapadne zemlje plate previsoku cenu“, navodi direktor za istraživanja organizacije ELN Andreas Persbo.

Prema informacijama američkih izvora, ministar odbrane SAD Mark Esper i državni sekretar Majk Pompeo odlučili su da napuste Sporazum o otvorenom nebu, koji je sklopljen sa Rusijom 1992. godine. Prema mišljenju evropskih lidera i pristalica kontrole naoružanja, sporazum smanjuje rizik od izbijanja rata usled pogrešnih proračuna i omogućava transparentnost.

Sporazum o otvorenom nebu potpisan je 1992. godine i postao je jedna od mera za izgradnju poverenja u Evropi nakon Hladnog rata. On je na snazi od 2002. godine i omogućava zemljama-učesnicama da otvoreno prikupljaju informacije o oružanim snagama i aktivnostima drugih. Sporazum su potpisale ukupno 34 države.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala