„Difens njuz“ : Sukob sa Turskom skupo će koštati Ameriku

© Foto : Master Sgt. Michael Jackson / U.S. Air ForceAmerički vojni avion F-35A "Lajtning II"
Američki vojni avion F-35A Lajtning II  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izlazak Turske iz programa proizvodnje američke letelice F-35 zbog nabavke ruskih PVO sistema S-400 mogao bi imati veće posledice nego što se pretpostavljalo. Principijelnost bi mogla veoma skupo koštati Pentagon, piše portal „Difens njuz“.

Kako navodi portal, lanac isporuka delova za F-35 je prekinut, jer je Turska prestala da proizvodi komponente za trup i stajni trap, iako su predstavnici Pentagona ranije tvrdili da se isporuke nastavljaju. Turske kompanije su imale nameru da proizvedu više od hiljadu delova namenjenih za američku letelicu.

U izveštaju američke Vlade se navodi da ako je proizvođač u avgustu 2017. godine sa zakašnjenjem dobijao oko 2.000 delova, u julu je ta cifra porasla na 10.000. Takođe je naglo porastao deficit rezervnih delova. Na primer, u julu 2018. godine nedostajalo je 875 jedinica, a za godinu je ta cifra porasla na više od 8.000.

U izveštaju američke vlade se ističe da su bili primorani da promene proizvodnu traku i da drugačije koriste proizvodne kapacitete kako bi kompenzovali deficit rezervnih delova.

Novi proizvođači delova za F-35 treba da prođu sertifikaciju i testiranja, što će oduzeti mnogo vremena.

Portal navodi i drugi problem — od 2019. godine kompanija „Prat i Vitni“ obustavila je isporuku motora F135 za lovce F-35 zbog neuspelih testiranja.

S-400 uneo razdor u odnose Vašingtona i Ankare

Isporuke najnovijih ruskih protivraketnih sistema S-400, koje su prouzrokovale krizu u odnosima SAD i Turske, počele su sredinom jula 2019. godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme „Patriot“, preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju najnovijih lovačkih aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Međutim, Ankara to nije prihvatila.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala