Vašington: Rusija krši ljudska prava, uvesti sankcije; Moskva: Nećemo trpeti diktat spolja

© Sputnik / Dejan SimićKonstantin Kosačov
Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa saopštio je da je rezolucija kojom se osuđuje „kršenje ljudskih prava u Rusiji“ podneta američkom Kongresu. U Moskvi poručuju da je reč o mešanju u unutrašnja pitanja Rusije i da neće trpeti diktat spolja.

„Rezolucijom se poziva Rusija da odmah oslobodi političke zatvorenike i traži od Trampove administracije da nametne sankcije onim zvaničnicima u ruskoj vladi koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava“, navodi se u izjavi autora rezolucije – predsednika Odbora, demokrate Eliota Engela i člana Odbora, republikanca Majkla Makola. Rezolucijom se ruske vlasti optužuju za uznemiravanje novinara, opozicije, civilnog društva i pristalica verskih sloboda.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ranije takve kritike.

Šef Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov kaže da je cilj rezolucije da se u svesti Amerikanaca stvori predstava o Rusiji kao totalitarnoj državi u kojoj nema nikakvih sloboda.

„To je potpuno neprihvatljiv pokušaj mešanja u naša unutrašnja pitanja uz stavljanje na stranu onog dela opozicije koja pokušava da insistira na verziji priče o tome kakao ih ruske vlasti prognjaju iz političkih razloga“, naveo je Kosačov. Takva pozicija postoji i mi znamo ko za nju lobira.

„I sada grupa američkih kongresmena zastupa taj deo ruske radikalne i nesistemske opozicije“, dodao je on.

Za šefa Komiteta Dume za međunarodne poslove Leonida Sluckog nacrt rezolucije predstavlja još jedan primer ispoljavanja rusofobije i direktnog mešanja u rusko pravosuđe.

„Pozivi američkih parlamentaraca nisu upućeni na pravu adresu: u Rusiji nema političkih zatvorenika. Njih ima u SAD“, rekao je on, navodeći  kao primer slučaj ruskih državljana Viktroa Buta, Konstantina Jarošenka i Romana Seleznjova.

Rusija, kako je rekao, poštuje sva osnovna ljudska prava i vodi humanu i izbalansiranu politiku.

„Nećemo dozvoliti i neće trpeti nikakav diktat spolja“, zaključio je Slucki.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala