Srbija prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra

CC0 / Pixabay / Novac
Novac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija je na međunarodnom finansijskom tržištu prodala državne obveznice u iznosu od dve milijarde evra, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Kako se navodi, obveznice će biti listirane na Londonskoj berzi, a na naplatu dospevaju 2027. godine.

„Srbija je jedina zemlja u Evropi koja je za vreme pandemije virusa kovid-19 izašla na međunarodno tržište kapitala, a da pritom nema pomoć Evropske centralne banke u plasiranju hartija od vrednosti", stoji u saopštenju.

Dodaje se da je više od 300 stranih investitora, među kojima su „respektabilni fondovi, osiguravajuće kuće i banke“, iskazalo tražnju za preko sedam milijardi evra, što je kako se navodi, skoro četiri puta više od ponuđene vrednosti emisije, prenosi N1.

„Obim prodaje evroobveznica iznosio je dve milijarde evra, sa kuponskom stopom od 3,125 odsto, stopom prinosa od 3,375 odsto i rokom dospeća od sedam godina, uprkos tome što je početno očekivanje investitora bilo da će se obveznica izdati po većoj kamatnoj stopi. Međutim, zbog velikog interesovanja, kamatna stopa je znatno smanjena“, piše u saopštenju.

Ocenjuje se da je to „još jedan signal da investitori imaju poverenja u Srbiju, uprkos krizi koja je izazvana pandemijom koronavirusa, a koja je pogodila čitav svet i naročito finansijska tržišta“.

„Investitori su na taj način pokazali i da je Srbija dobro reagovala za vreme pandemije virusa i da je donela odgovarajuće ekonomske mere, koje će pomoći privredi da prevaziđe ovaj period i nastavi privredni rast“, saopštilo je Ministarstvo finansija.

NBS: Puno poverenje međunarodnih investitora

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je povodom prodaje obveznica izjavila da je, "posle dve prošlogodišnje izuzetno uspešne emisije evroobveznica u junu i novembru, ovo još jedan dokaz da međunarodni investitori imaju puno poverenje u ekonomiju Srbije, njenu stabilnost i perspektive, posebno imajući u vidu ni malo povoljne globalne ekonomske uslove u kojima je ova aukcija održana".

U saopštenju NBS je navedeno da je na aukciji učestvovalo više od 300 najuglednijih investitora iz celog sveta – Evropske unije, Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država.

Istaknuto je da je tražnja za srpskim evroobveznicama bila izuzetno visoka pa je Srbija uspela da trošak zaduživanja tokom današnje aukcije spusti za čak pola procentnog poena (50 baznih poena).

„Na ovaj način Srbija je ostvarila premiju rizika za novu emisiju (NIP) od oko 30 baznih poena, što je na nivou premije koju su od izbijanja pandemije plaćale zemlje evrozone, a čak je ispod premije nekih od tih zemalja poput Mađarske. Pogotovo je važno da je Srbija prva zemlja iz Evrope, koja je uspela da ostvari ovakav uspeh, a da nije među zemljama čije se hartije mogu založiti kao sredstvo obezbeđenja ili biti predmet kupovine od Evropske centralne banke (ECB eligible)“, navela je centralna banka.

„To znači da nas investitori već posmatraju kao zemlju koja je po svojim rezultatima bliska nivou zemalja EU, što ovaj uspeh čini još većim“, istakla je Tabaković.

Ocenila je da je današnja emisija dodatna potvrda uverenja međunarodnih investitora da će Srbija ovu krizu prebroditi uspešnije nego druge zemlje.

Pročitajte još: 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala