Rusija razbila strah Norvežana zbog američkog radara

© Norwegian Armed ForcesRadarski sistem Globus 2 u Vardeu, na severu Norveške
Radarski sistem Globus 2 u Vardeu, na severu Norveške - Sputnik Srbija
Pratite nas
Radar u norveškom gradu Varde je zaista strateški važan objekat, ali on može da postane cilj Rusije isključivo za vreme rata, izjavio je bivši zamenik komandanta jedinica PVO Kopnenih snaga Rusije general-pukovnik Aleksandar Luzan.
„Radar koji se nalazi u norveškom gradu Varde, ulazi u sistem upozorenja na raketni napad i zaista je strateški važan objekat. U slučaju izbijanja rata postao bi primarni cilj. Međutim, trenutna reakcija Norvežana je preterana, ona je rezultat zapadne propagande koja je dugo okretala ljude protiv Rusije“, rekao je on.

Luzana je podržao bivši zamenik glavnog komandanta ratnog vazduhoplovstva Rusije za integrisani sistem protivvazdušne odbrane ZND general-pukovnik Ajteč Bižev.

„Radar sistema ’Globus‘ nalazi se u tom norveškom gradu nekoliko decenija, trenutno se modernizuje. Ne razmatram čak ni mogućnost da taj radar može biti napadnut, ne očekuje se rat između naših zemalja“, izjavio je on.

Ranije je norveška televizija NRK javila da stanovnici norveškog grada Varde brinu zbog instalacije na radaru sistema „Globus“ nove američke opreme, jer je, prema rečima gradonačelnika grada Erjana Jensena, „radar prst u oku Rusiji“.

Sistem „Globus“ se nalazi u Vardeu od 1998. godine i predstavlja zajednički projekat Kosmičke komande Ratnog vazduhoplovstva SAD i Norveške obaveštajne službe. Instalacija radara bi trebalo da se završi do 2020. godine.

Zvanično, glavni zadatak kompleksa je da prati kosmički otpad. U isto vreme, norveški mediji su pisali da je radar namenjen i za prikupljanje obaveštajnih informacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala