Otkaze dobili SMS porukama: Pljušte tužbe, 338 radnika u Smederevu ostalo bez posla

Pratite nasTelegramOdyssey
Otpušteni radnici fabrike kablova PKC u Smederevu tužiće agenciju za privremeno zapošljavanje „Trenkvalder“ i kompaniju PKC, jer smatraju da su otkazi koje su dobili nezakoniti.

U vanrednom stanju PKC je otpustio 338 radnika, od čega 200 na neodređeno vreme, koji su fabrici ustupljeni posredstvom agencije „Trenkvalder“ iz Beograda. Neki od njih će već danas predati tužbe Osnovnom sudu u Smederevu, jer smatraju da su otkazi podeljeni suprotno Zakonu o radu i Zakonu o agencijskom zapošljavanju, navode „Novosti“.

„Zakon o agencijskom zapošljavanju predviđa da radnici na neodređeno vreme preko agencija imaju ista prava kao radnici zaposleni direktno kod poslodavca. To u našem slučaju ne važi. Nije bilo pregovora sa sindikatima, nije sprovedena procedura kod Nacionalne službe za zapošljavanje, nije donet socijalni program 30 dana pre nego što smo proglašeni tehnološkim viškom. Umesto toga, otkaze smo dobili u roku od 24 sata, o čemu smo obavešteni SMS porukama“, kaže Saša Đorđević, jedan od otpuštenih radnika koji je odlučio da tuži.

Radnici tvrde da nisu utvrđeni kriterijumi po kojima se zaposleni na neodređeno proglašavaju tehnološkim viškom.

Otkazi su obrazloženi smanjenim obimom posla zbog epidemije. Ipak, radnici ukazuju da PKC tokom vanrednog stanja nije obustavio proizvodnju, ni raskinuo ugovore sa partnerima. Takođe, nije posegnuto ni za ekonomskim merama države, koja je obezbedila tri minimalne zarade da ne bi bilo otpuštanja zbog virusa.

Reakcija inspekcije rada nije izostala, ali za sada izostaje odgovor o zakonitosti otkaza.

Prema informacijama koje smo dobili u Ministarstvu za rad nakon prijava pojedinih otpuštenih radnika, Inspekcija rada obavila je nadzor u pogonima PKC. Inspektori su utvrdili da je 136 radnika na određeno vreme otpušteno u martu, dok su 202 zaposlena na neodređeno 30. aprila proglašena tehnološkim viškom i dobila otkaz.

„Prilikom vanrednog inspekcijskog nadzora 5. maja kod poslodavca PKC nisu utvrđene nepravilnosti, a zahtevi zaposlenih su istog dana prosleđeni Odeljenju inspekcije rada u Beogradu, kao mesno nadležnom za nadzor poslodavca ’Trenkvalder‘, koji je ustupio ove radnike PKC“, kažu u Ministarstvu za rad.

Međutim, nadzor u ovoj agenciji, kako smo saznali, inspektori nisu sproveli, niti najavili, dok zaposleni u „Trenkvalderu“ i dalje rade od kuće, rekao je „Novostima“ Zoran Bukilić iz ove agencije.

Podsetimo, PKC je krajem prošle godine dobio subvencije države za proširenje kapaciteta od 6,4 miliona evra. Jedan od uslova je zapošljavanja najmanje 1.200 novih radnika na neodređeno vreme do 2023. godine, od kojih 550 tokom 2020. Radnici očekuju da država utvrdi da li je otpuštanje više od 300 zaposlenih u skladu sa Ugovorom o dodeli sredstava podsticaja, Zakonom o stranim ulaganjima i Uredbom o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja.

Inspektori rada ustanovili su da PKC ima 1.846 zaposlenih na neodređeno vreme i da u toku vanrednog stanja nije bilo otkazivanja ugovora o radu zaposlenima od strane poslodavca.

Pročitajte još: 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala