Prvi automobilski most između Rusije i Kine uskoro počinje sa radom

© Sputnik / Dmitriй Tupikov / Uđi u bazu fotografijaNovi most preko reke Amur iz Rusije u Kinu
Novi most preko reke Amur iz Rusije u Kinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prvi automobilski most između Rusije i Kine izgrađen iznad pogranične reke Amur, koji povezuje gradove Blagovješčensk na krajnjem istoku Rusije i Hejhe na severu Kine, biće pušten u rad nakon ukidanja ograničenja uvedenih zbog pandemije virusa korona, prenose ruski mediji.

Zvanično odobrenje za njegovo puštanje u rad izdalo je Ministarstvo građevinarstva stambeno-komunalnih usluga Rusije.

„Zajednička rusko-kineska kompanija dobila je dozvolu za eksploataciju pograničnog mosta preko reke Amur u oblasti gradova Blagovješčensk i Hejhe. To je prvi automobilski most između Rusije i Kine“, rekao je sabesednik agencije.

Prema njegovim rečima, zbog teške situacije u svetu i zatvaranja granica most će zvanično početi sa radom nakon ukidanja svih ograničenja.

Kada most započne sa radom, automobili i kamioni će se kretati po njemu. Godišnji promet putnika oko 3 miliona ljudi, tereta – oko 5 miliona tona (ili skoro 300.000 automobila).

Sam most je dugačak više od jednog kilometra, a ukupna dužina prelaza je 20 kilometara, i uključuje šest kilometara puta u Kini i 13 kilometara pristupnih puteva u Rusiji, kao i most dužine 278 metara preko kanala Kanikurgan.

Izgradnja mosta preko reke Amur - Sputnik Srbija
Počela gradnja mosta između Rusije i Kine

Ukupni troškovi izgradnje objekta su oko 18,8 milijardi rubalja. Projekat je realizovan bez korišćenja budžetskih sredstava, a za to je korišćen koncesijski model. On predviđa izgradnju i korišćenje mosta na komercijalnoj osnovi u obračunskom periodu: tri godine gradnje i 16 godina eksloatacije, naplaćivanjem putarina.

Izgradnja prekograničnog mosta u Blagovješčenskom rejonu u Amurskoj oblasti trajala je od 2016. godine, a završena je u decembru 2019. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala