Beograd korak bliže metrou: Evo gde će biti stanice

© Tanjug / Srđan IlićU funkciji je osam koloseka i pet perona, a na liniji Beograd-Novi Sad saobraćaju novi „štadlerovi“ vozovi.
U funkciji je osam koloseka i pet perona, a na liniji Beograd-Novi Sad saobraćaju novi „štadlerovi“ vozovi. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je zajedno sa ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović, Sporazum o donaciji od 8,3 miliona evra za realizaciju i finansiranje projekta beogradskog metroa izmedu Vlade Srbije i Vlade Francuske.

Sporazum je u Vladi Srbije potpisao i ambasador Francuske u Srbiji Žan Luj Falkoni, a prisustvovao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Francuska kompanija Ežis je prošle godine, prema Ugovoru sa Gradom Beogradom, završila Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za metro linije 1 i 2, a Finalni izveštaj je prihvatila gradska komisija za sprovođenje te faze projekta.

Usvojene su trase: Linija 1, Železnik - Mirijevo, dužine 21,3 km, sa 23 stanice i Linija 2, železnicka stanica Zemun - Mirijevo, dužine 19,2 km, sa 20 stanica.

Falkoni je istakao da je projekat Beogradskog metroa u centru odnosa Srbije i Francuske već nekoliko godina, a ponovo je pokrenut tokom posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji, prošle godine.

„Ovaj sporazum je značajna etapa ovog dugogodišnjeg projekta, pokazuje posvećenost srpskih i francuskih vlasti da se projekat sprovede do kraja”, rekao je Falkoni.

Donacija će omogućiti da se sprovede studija izvodljivosti za prvu fazu beogradskog metroa, a francuska ekspertiza daje garanciju za uspeh ovog projekta, dodao je Falkoni.

Početak izgradnje do kraja 2021.

„Posle današnjeg potpisivanja sporazuma, francuska projektna kompanija „Ežis” počinje sa projektovanjem studije izvodljivosti sa idejnim projektom i studijom zaštite životne sredine za prvu fazu prve linije metroa u vrednosti od 8,3 miliona evra. Kada ovaj posao bude završen, uslovi će se steći da se izda građevinska dozvola i počne izgradnja beogradskog metroa. Sve činimo da izgradnja počne do kraja 2021. godine“, rekao je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, prenosi bizlife.rs.

On je dodao da Grad Beograd trenutno radi na planu generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima detaljne razrade za prvu fazu prve linije metro sistema, gde je već završen rani javni uvid, kao i na planu detaljne regulacije Makiškog polja, gde će početi izgradnja metroa.

„Plan generalne regulacije šinskih sistema biće usvojen u ranu jesen, a PDR Makiškog polja do kraja godine, i oni su osnova za izdavanje građevinskih dozvola za izgradnju metroa“, naveo je Vesić.

Kako je istakao, tokom ove godine Grad Beograd je već uradio geološke podloge za potrebe plana generalne regulacije šinskih sistema u Beogradu sa elementima razrade za prvu fazu prve linije metroa, izabran je konsultant za tehničku i savetodavnu pomoć tokom izrade projektno-tehničke dokumentacije za projekat beogradskog metroa, a radi se i geotehnički elaborat za projekat prve faze prve linije beogradskog metroa.

„Pripremamo dokumentacije za potrebe sprovođenja konkursa za dizajn metro stanica prve faze prve linije beogradskog metroa i uradićemo tako da ćemo šansu dati domaćim arhitektima, a svaka stanica će biti drugačije dizajnirana, odnosno podsećaće na deo grada u kome se nalazi ili na neke događaje iz srpske istorije“, objasnio je Vesić.

 

Dve linije metroa

Prošle godine, francuska kompanija „Ežis”, prema ugovoru sa Gradom Beogradom, završila je Generalni projekat i Prethodnu studiju opravdanosti za Metro linije 1 i 2 u Beogradu i sada nastavljaju posao, istakao je zamenik gradonačelnika i dodao da su ovim projektom usvojene trase linije 1 koja će povezati Železnik i Mirijevo, dužine 21,3 kilometra, sa 23 stanice, i linije 2, koja će povezati Železničku stanicu „Zemun” i Mirijevo, dužine 19,2 kilometra, sa 20 stanica.

Projektom su predviđene sledeće stanice na „liniji 1”: Železnik, Ranžirna, Makiš, Žarkovo i Bele vode, Trgovačka, Požeška, Pijaca „Banovo brdo”, Most na Adi, Sajam, Gazela, Palata pravde, Savski trg, Trg republike, Francuska, Luka Beograd, Dunav stanica, Pančevački most, Železnička stanica „Karaburma”, Diljska, Višnjička, Mirijevski bulevar, Gimnazija i Mirijevo.

Stanice na „liniji 2” predviđene projektom su: Mirijevo, Ustanička, Mite Ružića, Cvetkova pijaca, Vojislava Ilića, Šumatovačka, Južni bulevar, Makenzijeva, Manjež, Savski trg, Sava centar, Arena, Merkator, Opština Novi Beograd, Aleksandra Dubčeka, Senjski trg, Stadion Zemun, Filipa Višnjića, Novi novosadski put, Železnička stanica „Zemun”.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala