Arapski mediji: Turska formira strateški trougao u Crvenom moru

© WikipediaCrveno more-mapa
Crveno more-mapa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turska pokušava da ojača uticaj u priobalnim područjima Jemena, piše "Arab vikli", pozivajući se na neimenovane izvore. navodno, ona pokušava da formira u ovom regionu strateški trougao sa Katarom i Omanom.

Kako navodi list, Ankara narušava političku ravnotežu u južnim provincijama Jemena, sarađujući sa lokalnim vlastima i plemenima. Ankaru sumnjiče da želi da bude posebna snaga u jemenskom konfliktu kako bi neutralizovala regionalne suparnike – Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Za nju poseban strateški interes predstavlja Crveno more.

Aktivnost Ankare se prati u nekoliko rejona Jemena: na ostrvu Sokotra, provincijama Šabva i Taiz. List primećuje da Ankara pokušava da osigura svoj uticaj preko lokalnih političara i plemenskih lidera.

Sagovornici arapskog lista skreću pažnju na to da jemenaska partija "Islah" sprovodni turske interese u zemlji. Kako se misli, ona je povezana sa radikalnom organizacijom "Muslimanska braća". Upravo predstavnici "Islaha", piše "Arab Vikli", aktivno se zalažu za povećanje humanitarne i ekonomske uloge Turske u južnom Jemenu. To je region koji je od strateške važnosti za Emirate.

Navodna aktivnost Ankare se interpretira i kao element šire strategije za formiranje turskog strateškog trougla u Crvenom moru. U arapskim prestonicama se plaše da Redžep Tajip Erdogan želi, ne samo da proveri reakciju arapske koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom koja je vrlo aktivna u Jemenu, već i da formira posebne snage u konfliktu uz pomoć svojih saveznika – Katara i Omana. Za ovo je izabrano najpovoljnije vreme - kada su Emirati saopštili da povlače svoj kontigent iz republike, odlučivši da se oslanjaju na lokalne snage – Južni prelazni savet, dok Rijad razmišlja kako da skrati rashode u uslovima porasta krize.

Briga za regionalnu bezbednost u arapskim prestonicama izaziva i ineters Ankare za Džibuti, Somaliju, i sudansko ostrvo Suakin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala