Amerika: Glavna tačka razdora u odnosima SAD i Turske – kupovina ruskih PVO sistema S-400

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaRuski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD
Ruski protivvazdušni raketni sistemi S-400 , kamen spoticanja između Turske i SAD  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države smatraju da je pitanje kupovine ruskih protivraketnih sistema S-400 od strane Turske i dalje glavni uzrok razdora u odnosima Vašingtona i Ankare, izjavio je specijalni predstavnik za Siriju i jedan od vodećih američkih diplomata za odnose s Turskom, Džejms Džefri.
„S-400 predstavlja izuzetno teško pitanje, jer se tiče najveće investicije u odbranu SAD i njihovih saveznika od Drugog svetskog rata — lovca F-35. Postupci turske strane podrivaju potencijal tog lovca”, istakao je Džefri na videokonferenciji u Institutu Hadson.

On je naglasio da odnosi dveju strana stagniraju zbog ovog pitanja i da je to najveći problem. Po većini drugih pitanja, dodao je on, imamo dobre odnose s Turskom, uključujući Libiju, NATO, Kavkasko-crnomorski region, Siriju i Irak.

S-400 uneo razdor u odnose Vašingtona i Ankare

Isporuke najnovijih ruskih protivraketnih sistema S-400, koje su prouzrokovale krizu u odnosima SAD i Turske, počele su sredinom jula 2019. godine.

S-400 transport u Tursku - Sputnik Srbija
Isporuku sistema S-400 Turskoj ne može da spreči ni pandemija korone

Vašington je zahtevao da Turska odustane od tog ugovora i da umesto S-400 uzme američke sisteme „Patriot”, preteći da će zaustaviti ili potpuno otkazati prodaju najnovijih lovačkih aviona F-35 Turskoj i da će uvesti sankcije. Međutim, Ankara to nije prihvatila.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je izjavio da su SAD prilično smekšale stav kada je reč o S-400. Prema njegovim rečima, Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala