Moskva: Klimkin ideolog širenja ekstremnog nacionalizma i skandal-majstor, Dan pobede će se slaviti

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSednica Saveta Federacije Rusije
Sednica Saveta Federacije Rusije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izjava bivšeg ministra spoljnih poslova Ukrajine Pavela Klimkina da Rusija nema moralnog prava da slavi Dan pobede i da nije važno na čijoj su strani ratovali Ukrajinci naišla je na oštru reakciju ruskih zvaničnika, koji ističu da je reč o čoveku koji je ideolog širenja ekstremnog nacionalizma i skandal-majstor.

Ruski senator  Franc Klincevič kaže da je Klimkin ideolog širenja ekstremnog nacionalizma.

Bivši ministar inostranih poslova Ukrajine izjavio je za televizijski kanal „Espreso TV“ da Rusija nema morlano pravo da slavi Dan pobede, kao i da nije važno, na čijoj su strani ratovali Ukrajinci.
Kako kaže Klimkin, istorijski pristup Evrope i Ukrajine prema Drugom svetskom ratu zasnovan je na principu „nikad više“, dok Rusija, kako tvrdi, koristi taj dan „u cilju mobilizacije i raspirivanja novih ratova“.

„Odnos sadašnje zvanične Ukrajine prema Drugom svetskom ratu – to je rehabilitacija saučesnika Hitlera, krvnika Stepana Bandere. Šetnje njegovih sledbenika prolaze uz prećutnu saglasnost vlasti. I u to je svoje prste umešao Klimkin, koji je dugo bio ministar spoljnih poslova, jedan od ideologa širenja ekstremnog nacionalizma u zemlji“, rekao je senator.

Visokoparne reči „nikad više“ iz njegovih usta su ne samo dvosmislene nego i uvredljive, ocenio je Klincevič.

„A Dan pobede – naše zajedničke pobede – svet će slaviti uvek – i ruski i ukrajinski narod, svi normalni ljudi. Kako se nešto slično zaista ne bi nikada ponovilo. Istina, Klimkin i njegove pristalice nemaju nikakav odnos prema tom velikom prazniku“, zaključio je senator.

Senator s Krima Sergej Cekov ističe da većina Ukrajinaca ne deli mišljenje Klimkina, odnosno da tako misli onaj deo stanovništva koji je glasao za Petra Porošenka. On je ocenio da je s političke tačke gledišta Klimkin danas „nula“.

Poslanik Dume Ruslan Baljbek smatra da je ta izjava pokušaj Klimkina da privuče pažnju i da je tako samo potvrdio reputaciju skandal –majstora, te da nema smisla reagovati na takve izjave.

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala