Tramp „Njujork Tajmsu“: Vratite Pulicerovu nagradu, ukaljana je

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisPredsednik SAD Donald Tramp
Predsednik SAD Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp pozvao je novinare lista „Njujork Tajms“ da vrate Pulicerovu nagradu, koju je taj list dobio za članke o „režimu Vladimira Putina“, kako bi bila uručena pravim novinarima.
„Kada će lažni novinari, koji su neopravdano dobili Pulicerovu nagradu za pisanje o Rusiji i za prevare u vezi sa impičmentom, vratiti svoje ukaljane nagrade, kako bi one dospele u ruke pravih novinara, koji su razumeli situaciju? Navešću vam imena, ima ih mnogo“, napisao je Tramp na svom nalogu na Tviteru.

Ranije je objavljeno da je list „Njujork tajms“ dobio nagradu u kategoriji „Međunarodna žurnalistika“, kako se navodi na sajtu nagrade, za „pisanje, uz veliki rizik, niza fascinantnih priča koje otkrivaju predatorske postupke režima Vladimira Putina“.

Ulaz u ambasadu Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Ruska ambasada u SAD osudila antiruske članke nagrađene Pulicerom

Ovo nije prvi put da Tramp poziva „Njujork Tajms“ da vrati nagradu za „lažne vesti” o Rusiji, nazvavši nagradu sramotnom.

S tim u vezi, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova više puta je informacije „Njujork tajmsa“ nazivala lažnim. Između ostalog, 14. aprila napisala je na Fejsbuku da je članak „Dugi Putinov rat protiv američke nauke“ „remek delo dezinformisanja“.

Kada je reč o američkim izborima 2016. godine, specijalni tužilac Robert Miler dve godine je istraživao pretpostavke o „ruskoj umešanosti” u izbore i optužbe o „zaveri Trampa i Rusije”. Miler je potvrdio optužbe o „umešanosti”, koje je Rusija odbacila, ali nije našao dokaze za „zaveru”, koju su takođe demantovali i Kremlj i Vašington.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala