Sukob Brisela i Berlina otvara Pandorinu kutiju: Optužuju Nemačku da potkopava temelje Unije

© AP Photo / Markus SchreiberProtest u Berlinu
Protest u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sukob Brisela i Berlina izbio je zbog odluke nemačkog ustavnog suda, a iz EU su upućene optužbe da Nemačka potkopava temelje Unije i njen pravni poredak.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je, reagujući na presudu nemačkog Ustavnog suda, da je pravo EU nadređeno pravu nacionalnih država i da je moguć postupak protiv Nemačke zbog „potkopavanja tog pravnog poretka“, objavila je Hina, a prenosi hrvatski Jutarnji list.

Zastave SAD i Evropske unije u Briselu - Sputnik Srbija
Kriza usled virusa korona stavila tačku na američko liderstvo i evropsko jedinstvo

„Evropska komisija potvrđuje tri temeljna načela: da je monetarna politika Unije stvar isključive nadležnosti; da pravo Unije ima prednost pred nacionalnim pravom i da su odluke Evropskog suda obavezujuće za sve nacionalne sudove“, kaže se u izjavi Ursule fon der Lajen, koja je objavljena u vrlo neobično vreme, u nedelju popodne.

Nemački Ustavni sud doveo je u pitanje prvenstvo najvišeg suda EU preispitujući stimulativni program Evropske centralne banke (ECB). To je bilo prvi put da je najviši nemački sud doneo odluku koja je u suprotnosti sa zaključcima Evropskog suda, koji je ranije utvrdio da je taj program otkupa obveznica u skladu sa evropskim pravom.

© AP Photo / Jean-Francois BadiasMoguć i postupak protiv Nemačke: Ursula fon der Lajen
Sukob Brisela i Berlina otvara Pandorinu kutiju: Optužuju Nemačku da potkopava temelje Unije - Sputnik Srbija
Moguć i postupak protiv Nemačke: Ursula fon der Lajen

Najviši nemački sud mogao bi taj program otkupa državnih obveznica da proglasi nezakonitim prema nemačkom zakonodavstvu i delom protivnim nemačkom ustavu, ako ne dobije uverljivo objašnjenje od ECB.

Protest u Rimu - Sputnik Srbija
Kako su sada zapadnjaci postali — „rogovi u vreći“

Nemačka centralna banka, Bundesbank, mogla bi tako biti isključena iz tog programa.

Odluka nemačkog suda odnosi se na program masovnog otkup državnih obveznica, obveznica državnih agencija, lokalnih jedinica i međunarodnih organizacija na sekundarnom tržištu.

Program koji je pokrenut 2015. i trajao je do 2018. omogućio je otkup državnih obveznica u iznosu od oko dve hiljade milijardi evra. Reč je o programu kvantitativnog popuštanja, koji je uveliko smanjio kamate, odnosno troškove zaduživanja i omogućio privredni rast nakon velike finansijske krize.

Sud EU, čije je sedište u Luksemburgu, ranije je utvrdio da je odluka ECB u skladu s evropskim propisima, a u petak je objavio da pokušaji nacionalnih sudova da ospore njegov primat ugrožavaju pravni poredak Unije, ne osvrćući se direktno na stav nemačkog suda.

Zastava EU u Lonodnu pored zgrade parlamenta - Sputnik Srbija
Istraživanje: Većina u EU veruje u raspad Unije u narednih 20 godina

Predsednica Komisije navodi da konačnu reč u tumačenju evropskog prava ima Sud EU u Luksemburgu, a ne nacionalni sudovi.

„Konačna reč o pravu EU uvek se donosi u Luksemburgu. Nigde drugo“, ističe fon der Lajen.

Ona dodaje da će Komisija sada detaljno proučiti odluku nemačkog Ustavnog suda i da će razmotriti dalje korake, koji mogu uključivati i pokretanje postupka protiv Nemačke.

„Evropska unija je zajednica vrednosti i prava, koja se mora uvek podupirati i braniti. To nas drži zajedno. Za to se zauzimamo“, rekla je fon der Lajen.

Odluka nemačkog Ustavnog suda naišla je na veliki odjek jer bi mogla dovesti u pitanje pravni temelj EU. Mnogi postavljaju pitanje ako nemački sud ne poštuje Sud EU, kako se onda ista stvar može tražiti od drugih zemalja članica.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala