Iran spreman za razmenu zatvorenika za SAD

© REUTERS / Morteza NikoubazlGrafit koji predstavlja iransku antiameričku propagandu
Grafit koji predstavlja iransku antiameričku propagandu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran je spreman na potpunu razmenu zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, saopštio je danas portparol iranske vlade Ali Rabei, dodajući da Vašington jojš nie odgovorio na poziv Teherana za razmenu.

On je rekao da je Teheran zabrinut i da smatra SAD odgovornim za bezbednost i zdravlje Iranaca u američkim zatvorima tokom pandemije virusa korona, navodi Tanjug.

„Spremni smo da razmenimo zatvorenike sa SAD i da razgovaramo o tom pitanju sa, ali Vašington još nije odgovorio na naš poziv“, rekao je Rabei, prenosi Rojters.

Iran i SAD su već razmenili zatvorenike 2019. godine, kada je Iran oslobodio američkog studenta Siju Vanga koji je bio osuđen za špijunažu na tri godine zatvora, a SAD iranskog istraživača matičnih ćelija Masuda Solejmanija, optuženog za kršenje sankcija.

Kako pišu mediji, kandidat za razmenu je Majkl Vajt, veteran američke mornarice koji je 2018. godine zarobljen u Iranu. Pušten je iz zatvora sredinom marta zbog zdravstvene krize, ali je i dalje u Iranu.

SAD će deportovati iranskog profesora Sirousa Asgarija koji je oslobođen optužbi za krađu trgovačkih tajni čim dobije medicinsku potvrdu za izlazak iz zemlje.

Pročitajte još: 

Stigao odgovor Irana Zapadu — lansiranjem satelita ne kršimo međunarodne norme

Iran briše četiri nule i menja ime valute

SAD: Rusija i Kina nemaju razloga da glasaju protiv produžavanja embarga na oružje Iranu

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala