Rusija: Produžavanje sporazuma o nuklearnom oružju – test da li je Tramp čovek od reči

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaČlan Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov
Član Ustavnog odbora Saveta Federacije Rusije, senator Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očuvanje Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START 3) služiće kao test koji će pokazati da li su poslednje izjave predsednika SAD Donalda Trampa sušta retorika ili je on stvarno spreman da preduzme konkretne korake, izjavio je član Saveta Federacije Rusije Aleksej Puškov.

Prema njegovim rečima, da bi uspeli da održimo sporazum START 3 na snazi, neophodno je da bude počnemo sa pregovorima najkasnije u februaru 2021. godine.

„Očuvanje ovog ključnog dokumenta, jedinog u sistemu kontrole nuklearnog naoružanja koji SAD nisu rasturile, biće provera da li su poslednje Trampove izjave retorika ili je on stvarno spreman da preduzme konkretne korake“, rekao je Puškov.

On je podsetio da Tramp insistira na tome da Kina bude deo novog sporazuma, dok Peking odbacuje tu ideju.

Prema mišljenju senatora, SAD na taj način unapred pokušavaju da se oslobode odgovornosti za nesupele pregovore ili žele da Moskva sama ubedi Peking da učestvuju u dogovoru.

Podsetimo, Sporazum o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja između Rusije i SAD, koji je stupio na snagu 5. februara 2011. godine i dalje je jedini važeći sporazum o ograničavanju nuklearnog naoružanja Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Iako Amerikanci još nisu izneli konačan stav po pitanju produžetka tog sporazuma, američki zvaničnici su izjavljivali da bi sporazum sa Rusijom trebalo da uključi i drugo oružje, kao i sredstva za isporuku koja se razvijaju u Rusiji. Osim toga, američki predsednik Donald Tramp je već nekoliko puta izjavio da u taj sporazum treba uključiti i Kinu, čemu se vlasti u Pekingu kategorički protive.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala