Likvidirani su nacistički vojnici i njihove sluge: Hrvatski predsednik objasnio zašto neće u Blajburg

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je da neće učestvovati u komemoraciji blajburškim žrtvama, koju organizuje Počasni blajburški vod, ali će, kazao je, položiti vence u Teznom, gde je ubijeno više hiiljada ljudi.

Milanović je rekao da „to sa časti nema veze“, te da je na čelu tog blajburškog voda čovek koji je u Nemačkoj robijao za ubistvo i to, kako je rekao, ubistvo prvog stepena, od 1984. do 1991, a potom je pušten u Hrvatsku, prenosi Tanjug.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Milanović iz protesta napustio skup: Šta se desilo na obeležavanju godišnjice „Bljeska“ /video/

Dodao je da isti slučaj sa čovekom iz Okučana, kojeg su, kako je rekao, gurnuli na metar od premijera.

Reč je, navodi, o čoveku koji se vukao po hrvatskim sudovima zbog „ubistva u Domovinskom ratu nekoliko civila iz podruma“. A, izvukao se, kaže, greškom Državnog tužiioca, iako je već bio osuđen.

„Žrtve Blajburga ne postoje kao takve, postoje žrtve obračuna i likvidacije nakon predaje nacističke vojske i njihovih sluga. Tu je uhvaćeno više hiljada ljudi uglavnom muškaraca, najviše u Sloveniji u Teznom i tamo ću položiti vence. Moj stav o tome je poznat i više puta objašnjavan“, jasan je Milanović, preneli su hrvatski mediji.

© AP Photo / Darko BandicHrvatski predsednik ne želi na komemoraciju jer kaže da „ne postoje žrtve Blajburga kao takve“
Likvidirani su nacistički vojnici i njihove sluge: Hrvatski predsednik objasnio zašto neće u Blajburg - Sputnik Srbija
Hrvatski predsednik ne želi na komemoraciju jer kaže da „ne postoje žrtve Blajburga kao takve“

Govoreći o Križnom putu, Milanović je rekao da je u pitanju „gruba zloupotreba Isusovog križnog puta i žrtve, a tu se radilo o ratu, odbijanju da se predaš i zločinima, i jedan manji deo hrvatskog naroda je zbog toga traumatizvan i to se ne zaboravlja lako“.

Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Jesu li spremni: Seče li se veza između današnje Hrvatske i ustaške NDH

S nekim ljudima je, kaže, mogao da saoseća, a sada te ljudi, koje je proganjalo hrvatsko pravosuđe zbog zločina, guraju pred premijera na metar, što je provokacija i uvreda za premijera.

„I kad su u pitanju ploče, četničke ploče u Hrvatskoj koje još ukrašavaju prostor na grobljima, ali to je kao privatan prostor, evo i to ću reći, groblje nije privatno mesto, ne može se staviti bilo šta. Država to mora da reguliše. Zabraniti provokacije velikim borcima za slobodu Krajine Šoškoćaninu, pa to je u Borovom selu i dalje i niko ne miče, jer se vlasti to boje da urade. Ne mora se to bagerom srušiti, neka maknu oni koji su ih tu stavili“, zaključio je Milanović u obraćanju nakon obilaska Fakultet elektrotehnike i računarstva zagrebačkog Univerziteta, a povodom obeležavanja Dana Evrope.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala