Jesu li spremni: Seče li se veza između današnje Hrvatske i ustaške NDH

© Tanjug / ADMIR BULJUBASICZoran Milanović
Zoran Milanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ko god preseče tu nit koja povezuje današnju Hrvatsku, zemlju u porodici evropskih nacija, sa tradicijom i nasleđem ustaškog pokreta i Nezavisne Države Hrvatske, učinio je nešto što je potrebno kako ovoj zemlji, tako i njenim susedima.

Ovako predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) i poslanik u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac komentariše odluku hrvatskog predsednika Zorana Milanovića da napusti obeležavanje godišnjice akcije „Bljesak“ u Okučanima, jer su se pojedini učesnici pojavili u majicama sa natpisom „za dom spremni“.

Seče li Milanović nit između ove Hrvatske i ustaša

Potez predsednika Milanovića koji je skup napustio rekavši da se radi o „namernoj provokaciji“ i da ni ubuduće neće učestvovati „god bude ovakva situacija“, prema rečima Milorada Pupovca dobar je za Hrvatsku i sve njene građane.

„Dobro je i za hrvatske građane srpske nacionalnosti i za pripadnike drugih manjina koje su teško stradale u zločinačkoj, genocidnoj politici ustaškog pokreta za vreme NDH. Takve poruke predstavljaju ohrabrenje i sasvim sigurno doprinose tome da one vrednosti koje su karakteristične za zemlje pobednice nakon Drugog svetskog rata i za današnju Evropu budu dominantne i neupitne u Hrvatskoj. Da niko ne negira zločinački karakter NDH, da istovremeno niko ne negira žrtve koje je taj režim ostavio iza sebe i da se ne negiraju takva mesta stradanja kao što su Jasenovac, Jadovno, Glinska crkva… To je značajno za svakoga, pa i za Srbe u Hrvatskoj, i bilo bi značajno za bilo koga ko bi bio u poziciji u kakvoj su bili Srbi, Jevreji, Romi, antifašisti za vreme NDH“, naglasio je Pupovac.

Kakve su političke posledice

Kometarišući osudu Milanovićevog poteza od strane hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i predsednika Sabora Gordana Jandrokovića, kao i eventualne političke posledice koje bi predsednik Hrvatske mogao snositi zbog napuštanja obeležavanja „Bljeska“, sagovornik Sputnjika kaže:

„Reakcije najviših predstavnika države su još takve da jedni druge čuvaju od otvorenog sukoba i od toga da se u Hrvatskoj obnovi politička rasprava i politički sukob kakav je dominirao do pre nekoliko godina. Verujem da će tako biti nastavljeno i u narednim danima, mesecima i godinama. Takođe, verujem da će istovremeno biti neophodno da se raspravlja o ovom krupnom pitanju hrvatske istorije i da se postigne konsenzus oko toga kako ga skinuti sa dnevnog reda. Kako dakle prekinuti tu nit koja današnju Hrvatsku sa jedne strane truje, a sa druge strane je obeležava“, ukazuje Pupovac i dodaje da će tome svoj doprinos morati da daju svi koji Hrvatskoj žele budućnost.

„Takav pozdrav i takve ideologije kojima se ne sme reći ono što one stvarno jesu, a to znači da su proistekle iz ustaškog pokreta, i ustaške ideje države i prakse NDH, ne mogu i ne smeju imati pravo građanstva u savremenoj Hrvatskoj, nezavisno od toga čime se to pravdalo i da li se pravdalo ratom u Hrvatskoj ili nekim drugim razlogom“, zaključuje Milorad Pupovac za Sputnjik.

Podsetimo, Hrvatska danas slavi „godišnjicu Bljeska“, iako se radi o akciji u kojoj je ubijeno 283 Srba, a proterano 15.000 iz zapadne Slavonije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala