5G miri Kinu i Ameriku?

© AP Photo / Jacquelyn MartinKina Amerika
Kina Amerika - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko Ministarstvo trgovine sprema se da objavi nova pravila koja omogućavaju američkim tehnološkim kompanijama da razrađuju 5G standarde zajedno sa kineskom kompanijom „Huavej“.

Nakon što je kineska kompanija uključena na crni spisak Ministarstva trgovine, američke kompanije su prestale da sarađuju sa „Huavejom“ zbog straha od sankcija. Ali pošto je „Huavej“ lider u standardima 5G, prekid takve saradnje stvara probleme američkim kompanijama.

Dokument, kako tvrdi Rojters, prolazi završnu fazu razrade u Ministarstvu trgovine i uskoro će biti poslat drugim ministarstvima na odobrenje.

Američka zastava i logo kineske firme Huavej - Sputnik Srbija
Novi obračun Amerike sa Kinom: Na meti je „Huavej”

Nije isključeno da je dokument koji je formulisalo Ministarstvo trgovine, reakcija na pismo koje je prethodno grupa američkih senatora, uključujući antikineske jastrebove Marka Rubija i Toma Kotona, uputila Ministarstvu trgovine, Stejt departmentu i Pentagonu. U ovom pismu senatori su naglasili potrebu da se razrade zakonodavne norme koje bi osigurale učešće SAD u utvrđivanju globalnih standarda za 5G. Oni su takođe skrenuli pažnju Ministarstvu trgovine na činjenicu da sankcije protiv kineskih kompanija ne bi trebalo da spreče Sjedinjene Države da zauzmu vodeću poziciju u razradi međunarodnih tehnoloških standarda.

© AP Photo / Chinatopix„Huavej“ je svetski lider u 5G tehnologiji
5G miri Kinu i Ameriku? - Sputnik Srbija
„Huavej“ je svetski lider u 5G tehnologiji

Uključivanje „Huaveja“ i niza drugih kineskih kompanija na crni spisak Ministarstva trgovine prošlog maja, dovelo je američke kompanije u izuzetno težak položaj. Te sankcije nalažu da američke kompanije ne mogu isporučivati proizvode i softver kineskim partnerima bez posebnog odobrenja Ministarstva trgovine. Ova pravila su bila toliko neprecizna da američke kompanije nisu mogle da odrede koje tehnologije i intelektualnu svojinu mogu da podele sa kineskim kompanijama. Kako ne bi potpali pod još jedne sankcije, odlučile su da prekinu razmenu informacija sa kineskim kompanijama.

Razvoj 5G standarda nemoguć bez Huaveja

Ali razvoj standarda nije moguć bez takvih razmena. U međunarodnim organizacijama za standardizaciju se nalaze predstavnici različitih država, uključujući i Kinu. Štaviše, kineski predstavnici su na čelu nekih od njih, ili dominiraju kao članovi koji imaju pravo glasa, kao što je to slučaj sa 3GPP. Budući da zajednički standardi u nekim novim tehnologijama, posebno 5G, još nisu razvijeni, a „Huavej“ poseduje više od trećine patenata u ovoj oblasti (više nego bilo koja druga kompanija), jednostavno je nemoguće isključiti Kinu iz procesa postavljanja svetskih standarda.

Kina aktivirala novo oružje protiv Amerike... - Sputnik Srbija
Kina poručila: Ako Tramp uvede nove sankcije, otvorićemo Pandorinu kutiju

Kao rezultat, ispostavilo se da su tokom diskusije o važnim odlukama o standardima predstavnici SAD primorani da ćute i da se dakle odluka donosi bez njih. Da bi ispravili ovu situaciju, američki senatori su se obratili Ministarstvu trgovine. Nova pravila bi trebalo da razjasne proces razmene znanja i tehnologije i da omoguće američkim i kineskim kompanijama da rade zajedno na razradi zajedničkih standarda.

SAD će verovatno nastaviti da ograničavaju konkurenciju i da sprečavaju „Huavej“ i druge kineske kompanije da grade telekomunikacijsku strukturu. Međutim, oni će omogućiti kineskim i američkim kompanijama da zajedno rade na standardima, rekao je za Sputnjik mlađi istraživač Kineskog centra za istraživanje međunarodnih problema Ćui Lei.

Visoke tehnologije - Sputnik Srbija
Šta je 5G mreža, kako radi, koje su joj prednosti, a koje mane

„I dalje je teško ovaj korak posmatrati kao nameru Sjedinjenih Država da ublaže sankcije protiv kineskih visokotehnoloških kompanija. Verujem da će američke vlasti odvojeno razmotriti pitanja izgradnje infrastrukture i razvoja standarda. To jest, kineskim kompanijama će biti dato zeleno svetlo za razradu standarda, ali što se tiče ulaska „Huaveja“ i drugih kineskih kompanija na zapadno tržište, bojim se da će SAD nastaviti da brane svoju tačku gledišta i da se pozivaju na pitanja nacionalne bezbednosti radi uvođenja ograničenja. Što se tiče budućeg razvoja događaja, ovde moramo sagledati nekoliko trendova. Kao prvo, kako će se razvijati unutrašnja retorika u SAD kada je reč o Kini, kakva će biti strateška pozicija Kine. Kao drugo, moramo videti da li će doći do tehnološkog napretka. „Huavej“, na primer, u 5G oblasti sada može da sprovede jedinstvena istraživanja i da smanji svoju zavisnost od SAD“, objašnjava kineski ekspert za Sputnjik.

Tehnološko zaostajanje

Dok su 5G komercijalne mreže već pokrenute u Kini, SAD još uvek nisu donele odluku o frekvencijskom dijapazonu na kojem će stvarati mreže pete generacije. Međutim, stručnjak ističe da SAD verovatno neće priznati da tehnološki zaostaju. Trenutni potez Ministarstva trgovine SAD je još jedan dokaz da se Vašington i dalje drži beskompromisnih principa rivalstva sa Kinom.

Tehnologija - Sputnik Srbija
Radikalan udar Kine na kompanije iz SAD: Strani računari i softveri moraće biti zamenjeni do 2023.

„Ne mislim da će SAD priznati svoje tehnološko zaostajanje, jer su tokom proteklih sto godina Sjedinjene Države prednjačile u oblasti visokih tehnologija. SAD su ranije rekle da se neće takmičiti sa Kinom u oblasti 5G, nego da će odmah izgraditi 6G mreže. Ja lično verujem da ova situacija govori o tome da SAD i dalje ne žele da prave kompromise, već teže ka tome da budu konkurencija Kini ili da je čak prestignu. Naravno, ovo je težak put i američke kompanije to shvataju. Nadam se da će vlasti zauzeti pragmatičniji pristup pitanju interakcije sa „Huavejom“ i ostalim konkurentima i da će biti skloni konstruktivnoj saradnji,“ navodi sagovornik Sputnjika.

© AP Photo / Mark SchiefelbeinKo postavlja standarde, u prednosti je da stvara nove proizvode
5G miri Kinu i Ameriku? - Sputnik Srbija
Ko postavlja standarde, u prednosti je da stvara nove proizvode

SAD ne žele da dozvole da Peking zauzme vodeće mesto kada je reč o razvoju standarda. Sjedinjene Države shvataju da uspostavljanje standarda takođe određuje preuzimanje patentiranih tehnologija, za čiju upotrebu kasnije sledi naplata licencne nadoknade.

Pored toga, ko postavlja standarde on dobija i kompatibilne sisteme i ogroman niz podataka koji se mogu koristiti za stvaranje novih proizvoda i čini ih univerzalnim za sve. Iskustvo američkih kompanija poput IBM pokazuje da kompanije koje su izgradile standarde već godinama imaju gotovo monopolski položaj na tržištu. To znaju i u Kini, pa je poslednjih godina, u kineskom biznis okruženju postala moderna sledeća izreka: kompanije trećeg reda se bave proizvodnjom, kompanije drugog reda razvijaju tehnologije, a kompanije prvog reda postavljaju standarde.

Pročitajtje još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala