Šta je 5G mreža, kako radi, koje su joj prednosti, a koje mane

© Foto : PixabayVisoke tehnologije
Visoke tehnologije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Očekuje se da će peta generacija mobilnog interneta, poznata pod nazivom 5G mreža, promeniti način na koji ljudi žive i rade. Kako ta mreža radi, koje su joj prednosti, a koje mane?

Ona će biti znatno brža od mreže 4G LTE i moći će izdržati više povezanih uređaja, a njena unapređenja omogućiće novu vrstu tehnoloških uređaja. Ova se mreža počela koristiti širom sveta 2018. godine i još je u ranoj fazi, a od nje se očekuje puno.

Zašto 5G

Kompanije se takmiče koja će pre imati bržu i veću 5G mrežu, a države se takmiče u tome koja će je prva uspeti da je primeni u cijeloj zemlji. Ovolika želja za 5G mrežom postoji zbog njenih prednosti od kojih se očekuje da će podstaći transformaciju tehnologije u poslovanju, infrastrukturi i drugim područjima, prenosi portal Kliks.

Dobre strane

Najveća prašina podigla se zbog brzine 5G mreže, ali ona ima i drugih prednosti – ona će imati bolji protok, što znači da će se na nju bez problema moći povezati više uređaja nego ranije pa je lako moguće da više nećete imati problema sa internetom na mestima na kojima je puno ljudi. Osim toga, 5G će smanjiti i vreme koje je potrebno da se telefon poveže na server i to na virtuelnu nulu. Na sve to, komunikacija s klaud platformama biće brža i lakša.

Kako 5G radi

Kod 5G mreže signal se prostire putem novih radio talasa koji zahtevaju unapređenje radijske i druge opreme na predajnicima. Postoje tri različite metode za izgradnju 5G mreže, zavisno od vrste sredstava koju bežični nosač ima:

  • niskopojasna mreža (velika pokrivenost, ali je brža samo za 20 odsto od 4G mreže)
  • visokopojasna mreža (izuzetna brzina, ali signal se ne rasprostire dobro i teško prolazi kroz tvrde površine) ili
  • srednjepojasna mreža (prava ravnoteža između brzine i pokrivenosti).

Za dobro funkcionisanje 5G mreže mora se instalirati puno malih stanica u bandere, uličnu rasvetu, zidove i predajnike koje da treba da budu na relativno maloj udaljenosti jedna od druge. Zbog toga se 5G mreža najčešće razvija u svakom gradu svojim tempom.

© Depositphotos.com / MarkoAliaksandrZa potpuno usvajanje 5G mreže biće potrebno nekoliko godina.
Šta je 5G mreža, kako radi, koje su joj prednosti, a koje mane - Sputnik Srbija
Za potpuno usvajanje 5G mreže biće potrebno nekoliko godina.

Kolika će biti brzina preuzimanja

Očekuje se da će 5G u najboljem slučaju biti 10 puta brža od mreže 4G LTE, ali neki stručnjaci tvrde da bi mogla biti i do 10 puta brža. To je dovoljno brzo da se dvosatni film preuzme za manje od 10 sekundi, za razliku od 7 minuta, koliko je u najboljem slučaju potrebno sa 4G mrežom. Konkretna brzina preuzimanja zavisiće od brojnih faktora, kao što su lokacija i mrežni promet.

Kako koristiti 5G

Da bi se povezali na 5G mrežu, morate imati telefon koji omogućava njeno korićenje. „Samsung“, „Motorola“, „Huavej“, „LG“, „OnePlus“ i nekoliko drugih proizvođača mobilnih uređaja već imaju u ponudi 5G telefone. Očekuje se da će „Epl“ imati 5G ajfon na jesen 2020. Neke kompanije već rade na tome da instaliraju svoju 5G mrežu kako bi mogle odmah da uživaju u njenim prednostima.

Ima li nedostataka

Za potpuno usvajanje 5G mreže biće potrebno nekoliko godina. Prema proceni svetskog udruženja mobilnih operatera GSMA, do 2025. godine pola mobilnih veza biće 5G (druga polovina koristiće stariju tehnologiju, kao što je 4G ili 3G). Osim toga, u pitanje se dovodi i sigurnost 5G mreže, posebno zbog toga što će tehnologije na kojima će se zasnivati rad autonomnih automobila i zdravstvenih sistema biti zavisne od te mreže.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala