Vulin uputio čestitku Šojguu povodom Dana pobede

© Sputnik / Radoje PantovićSrpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ruski mistar Sergej Šojgu na ceremoniji polaganja venaca
Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin i ruski mistar Sergej Šojgu na ceremoniji polaganja venaca - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je čestitku svom kolegi ministru odbrane Ruske Federacije Sergeju Šojguu povodom Dana pobede nad fašizmom - 9. maja

„Pre 75 godina naši narodi su bili pobednici, nacističko zlo je snagom našeg ujedinjenog oružja bilo slomljeno. Milioni života dati za slobodni i bolji svet nas obavezuju da nastavimo sa čuvanjem uspomene na sve žrtve nacističke ideologije“, naveo je Vulin.

Dodao je da je Crvena armija zadivila svet svojom borbom, upornošću i istrajnošću.

„Besprimerno herojstvo i svesna žrtva njenih pripadnika ne sme biti zaboravljena. Srbi nikada neće zaboraviti kako su zajedno sa crvenoarmejcima oslobađali Beograd. Sramno bi bilo i nedostojno naših predaka kada se istina ne bi rekla i kada se zahvalno sećanje ne bi sačuvalo“, naveo je Vulin.

On je naveo i da Srbi nikada neće pristati da se istorija menja i da se izjednače žrtve i dželati, okupatori i borci za slobodu.

„Svaki narod je sam izabrao i sam izborio mesto u istoriji, i to mesto niko ne može da oduzme ili zameni“, kazao je Vulin i poručio da „oni koji to ne priznaju mogu da se ljute na svoje pretke što im nisu izborili mesto među pobednicima ali ne mogu da promene istoriju i oduzmu zahvalnost i priznanje narodima koji su se borili, narodima koji su pobedili nacizam“.

Konstantin Kosačov - Sputnik Srbija
Na relaciji Beograd—Moskva: Onlajn konferencija povodom Dana pobede

Vulin je kazao i da se u mračnim i teškim vremenima Drugog svetskog rata srpski narod nije kolebao, i nikad nije bio na pogrešnoj strani sveta.

„Ni Srbi ni Rusi nikada nisu pogrešili kada je trebalo birati između dobra i zla i zato Vama dragi druže, kao i svim pripadnicima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga Ruske Federacije, i ratnim veteranima čestitam zajednički praznik, Dan pobede“, naveo je Vulin u čestitki ruskom kolegi Šojguu.

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala