Srpski doktor ispituje novi lek protiv korone

CC0 / Piksabej / Lek za virus korona
Lek za virus korona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski lekar dr Dejan Glišović, koji radi na kliničkom ispitivanju leka „remdesivir“, koji je pokazao pozitivna dejstva u lečenju pacijenata od virusa korona, izrazio je uverenje da će taj lek uskoro biti odobren i za primenu u ranim fazama bolesti gde bi mogao da bude još efikasniji.

Podsetivši da je lek u dosadašnjoj primeni pokazao ohrabrujuću efikasnost tako da je u petak po hitnom postupku dobio vanredno odobrenje za širu upotrebu u bolnicama, Glišović je istakao da prvi rezultati pokazuju da ovaj lek može da skrati dužinu oporavka pacijenata za oko 30 odsto.

Laboratoriji organske sinteze u hemijsko-farmaceutskom centru UrFU, gde se razvija lek „trijazavirin“ za borbu protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Koji lekovi su delotvorni protiv kovida 19?
„Plan je da se njegova primena dopuni još nekim lekovima, na čijem se razvoju takođe radi, a koji bi u kombinaciji značajno uticali na povećanje efikasnosti terapije“, kaže Glišović.

Ovi rezultati su postignuti kod pacijenata u najtežem stadijumu bolesti i efekat terapije bi verovatno bio veći ukoliko se lek da pre nego što pacijent dođe na respirator, naveo je Glišović, prenosi portal B92.

„U tom slučaju dolazi u obzir i eventualno uvođenje dodatnih farmaceutskih formi leka što bi omogućilo da se započne terapija odmah po pojavi simptoma, možda čak i u kućnih uslovima, jer verujem da će lek pokazati najbolje rezultate ako se primeni već u ranim stadijumima bolesti“, naglasio je srpski doktor.

Dodaje da je u toku prikupljanje dodatnih podtaka o efikasnosti i profilu neželjenih efekata.

Dejan Glišović je završio Medicinski fakultet u Beogradu, a od 2006. godine živi u SAD gde radi u jednoj od najvećih kompanija za klinička ispitivanja lekova „Pharmaceutical Research Associates“.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala