Koji lekovi su delotvorni protiv kovida 19?

© Sputnik / Pavel Lisitsyn / Uđi u bazu fotografijaLaboratoriji organske sinteze u hemijsko-farmaceutskom centru UrFU, gde se razvija lek „trijazavirin“ za borbu protiv koronavirusa
Laboratoriji organske sinteze u hemijsko-farmaceutskom centru UrFU, gde se razvija lek „trijazavirin“ za borbu protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trenutno se ispituje širom sveta više od 150 različitih lekova koji bi mogli da budu efikasni protiv kovida 19, od čega većinu predstavljaju već postojeći lekovi.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pokrenula je „Solidarno ispitivanje“, čiji je cilj procena tretmana koji najviše obećavaju.

Velika Britanija tvrdi da je njen program sa više od 5.000 ispitanika najveći, dok više istraživačkih centara širom sveta pokušava da koristi krv preživelih za lečenje, javlja Bi-Bi-Si.

Postoje tri pristupa koji se istražuju. Prvi su antivirusni lekovi koji direktno utiču na sposobnost korona virusa da napreduje u telu.

Ispituju se i lekovi koji mogu da smire imunološki sistem – pacijenti postaju ozbiljno bolesni kada njihov imuni sistem reaguje i počne da nanosi kolateralnu štetu telu.

Treći pristup je terapija antitelima, bilo iz krvi preživelih, bilo napravljenim u laboratoriji, koja mogu da napadnu virus, prenosi Tanjug.

Doktor Brus Ejlvord iz Svetske zdravstvene organizacije rekao je nakon posete Kini da je remdesivir jedini lek koji je pokazao sve znakove efikasnosti. Antivirusni lek je prvobitno dizajniran za lečenje ebole, ali su se druge mogućnosti pokazale delotvornijim.

Lek je bio efikasan u lečenju drugih smrtonosnih korona virusa (sindrom respiratornog sindroma na Bliskom istoku - MERS i teški akutni respiratorni sindrom - SARS) u studijama na životinjama, pa postoji nada da će biti efikasan i protiv korona virusa kovid 19.

Procureli rezultati ispitivanja koje je vodio Univerzitet u Čikagu, takođe su sugerisali da je lek efikasan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala