Robi Šlund: Rusija treba da istraži zločine nacizma i u drugim zemljama

Pratite nas
Ove godine svet slavi 75. godišnjicu Pobede u Drugom svetskom ratu. Šef nemačko-ruske grupe u Bundestagu Nemačke, poslanik iz partije „Alternativa za Nemačku“ Robi Šlund rekao je u intervjuu za Sputnjik šta za njega predstavlja ovaj datum, da li je bilo primereno otkazati zbog korona virusa takve događaje kao što je marš „Besmrtnog puka“.

Šlund je izneo i svoje mišljenje o Poljskoj koja je tražila odštetu od Berlina i Moskve.

Šta za Vas predstavlja ova godišnjica? Kakav je Vaš odnos prema velikoj proslavi Dana Pobede u Rusiji?

― Kao posleratno dete, osvrćem se na mirnu prošlost. Uvek sam mogao da idem u školu i imao sam detinjstvo bez rata. Ovo je velika sreća, imajući u vidu istoriju čovečanstva. Sovjetski vojnici koji su dali najveći doprinos kraju Drugog svetskog rata, oni su uložili velike napore, ponekad čak i po cenu svog života, zaslužili su odgovarajuće počasti. Iz tog razloga, smatram da je pravilno što se 75. godišnjica Pobede 2020. godine zvanično obeležava. Ovo je pobeda nad fašizmom, koji je ljude okrenuo jedne protiv drugih. Danas se ponovo mogu videti tendencije kada se širi antiruska agitacija i propaganda. Zato je čak i neophodno da Rusija pokaže primer proslavom godišnjice Pobede.

U vezi sa merama u Nemačkoj koje su preduzete protiv širenja korona virusa, ove godine su otkazani masovni događaji na brojnim memorijalima na mestu bivših koncentracionih logora i na sovjetskim vojnim grobljima. Takođe su otkazane javne akcije kao što je „Besmrtni puk“. Šta mislite o ovome?

― Smatram da korona virus može da posluži kao vrsta „dobrodošlog alibija“, da bi se rešili stvari koje ne žele, ali koje trpe. Budući da je za neke od vodećih političara proslava u Rusiji 75. godišnjice Pobede bila kao trn u oku, kriza im je dobro došla. Mislim da sve aktivnosti na otvorenom ne bi trebalo da budu otkazane ako organizator ima odgovarajući koncept higijene. To se takođe odnosi i na pomenute događaje.

Finska SS divizija „Viking” - Sputnik Srbija
Rusija pokrenula krivični postupak za genocid finskih okupatora u Kareliji

Poslednjih godina, Istražni komitet Ruske Federacije je pokrenuo nove istrage krivičnih slučajeva za masovna ubistva i zločina protiv čovečanstva na teritoriji savremene Rusije tokom Drugog svetskog rata. Da li bi nemačke vlasti trebalo da sprovedu zajedničku istragu ovih zločina zajedno sa Rusijom? Da li su ovi zločini zastareli?

― U principu, rad Istražnog komiteta je dobar način da se otkriju zločini i akti genocida, ali i da saradnja nemačkih i ruskih vlasti bude bliža. To gradi poverenje i međusobno razumevanje i pomaže pomirenju i međunarodnom razumevanju. Ipak, Komitet se mora baviti zločinima ne samo na teritoriji Rusije, nego i u drugim zemljama koje su učestvovale u Drugom svetskom ratu, bez obzira na njihovu pripadnost zaraćenim stranama.

Neposredno pre 75. godišnjice od završetka Drugog svetskog rata, poljska vlada je ponovo potvrdila svoje zahteve za ratne odštete od Nemačke. Reč je o sumi od oko 800 milijardi evra. I kako ocenjujete izjave lidera vladajuće stranke „Zakon i pravda“ Jaroslava Kačinskog da je i Rusija dužna da isplati odštetu Poljskoj?

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaŽitelji Varšave i vojnici Crvene armije na ulicama oslobođene poljske prestonice.
Robi Šlund: Rusija treba da istraži zločine nacizma i u drugim zemljama - Sputnik Srbija
Žitelji Varšave i vojnici Crvene armije na ulicama oslobođene poljske prestonice.
Ofanziva sovjetskih snaga na Berlin u aprilu 1945. godine - Sputnik Srbija
Bruno Malov: Pobeda SSSR-a je sprečila kraj civilizacije

― Mislim da je 75 godina kasnije ovo nečuveno i krajnje sebično. Jer ja ne verujem da ljudi treće posleratne generacije treba da budu kažnjeni za ono za šta nisu krivi. To ne doprinosi ideji pomirenja i međunarodnog razumevanja, to su materijalističke težnje i nisu od velike koristi za uravnoteženu i diplomatsku spoljnu politiku.

Opozicione stranke u Nemačkoj su više puta izjavljivale o potrebi za ukidanjem evropskih sankcija Rusiji, uključujući i situaciju sa pandemijom korona virusa. Da li treba iskoristiti 75. godišnjicu Pobede da se još jednom podsetimo na evropsku solidarnost i potrebu za saradnjom sa tako velikim evropskim partnerom kao što je Rusija?

― Apsolutno. Kriza oko korona virusa je pokazala da je Rusija, pre svega, demonstrirala visok stepen solidarnosti i saosećanja sa međunarodnom zajednicom. Svima je pokazano da je Rusija posvećena miru i saradnji, a ne sankcijama i eskalaciji sukoba. Ja smatram da su sankcije krajnje neprimerene, jer ako se osvrnemo na istoriju, one uvek vode do pogoršanja sukoba, pa sve do vojnog konflikta. Stoga sve sankcijske mere, sa bilo koje strane, moraju biti odmah zaustavljene, a posebno protiv Rusije.

Adolf Hitler - Sputnik Srbija
Nacistički plan „Ost” – holokaust Slovena

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala