Rusija pokrenula krivični postupak za genocid finskih okupatora u Kareliji

© Foto : Javno vlasništvoFinska SS divizija „Viking”
Finska SS divizija „Viking” - Sputnik Srbija
Pratite nas
Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak za genocid nad civilnim stanovništvom u Kareliji, koje su počinili finski okupatori za vreme Drugog svetskog rata, saopštila je portparolka komiteta Svetlana Petrenko.

„RIA Novosti“ u okviru projekta „Ne zastareva“ objavljuje dokaze o ratnim zločinima finskih fašista nad civilnim sovjetskim građanima, koje je obelodanila Federalna služba bezbednosti Karelije i predala Nacionalnom arhivu Karelije.

„Nakon provere i analiziranja arhivskih materijala o masovnim ubistvima pokrenut je krivični postupak prema članu ’Genocid‘“, saopštila je Petrenkova.

Nakon okupacije Karelo-Finske Sovjetske Socijalističke Republike Finci su formirali minimum 14 koncentracionih logora. Za vreme okupacije regiona od 1941. do 1944. godine kroz logore je prošlo najmanje 24.000 ljudi, od kojih je najmanje 8.000 civila ubijeno, uključujući i 2.000 dece.

„Više od 7.000 ratnih zarobljenika zakopano je živo, pogubljeno u gasnim komorama ili streljano“, istakla je portparolka.

Trenutno u Kareliji živi više od 2.000 bivših maloletnih zatvorenika iz finskih koncentracionih logora, koji su bili svedoci zločina.

Deca u finskom koncentracionom logoru u Petrozavodsku - Sputnik Srbija
„Kuće smrti“ — istorija finskog nacizma

Saglasno obelodanjenim dokumentima, u logore su zatvarani uglavnom Sloveni, a više od 90 odsto logoraša činili su Rusi, Belorusi i Ukrajinci.

Prema procenama istoričara, za sve vreme postojanja logora kroz njih je prošlo oko 50.000 ljudi. 

Kako se navodi u dokumentima, za organizaciju masovnih ubistava odgovorna su bar 24 okupatora, a navode se i njihova imena.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pogledajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala