Poslednja bitka pre Pobede: Kako je Crvena armija oslobodila Prag od nacista

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaStanovnici Praga pozdravljaju sovjetske vojnike-oslobodioce, 10. maj 1945. godine
Stanovnici Praga pozdravljaju sovjetske vojnike-oslobodioce, 10. maj 1945. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je tajna arhivska dokumenta o oslobođenju Praga od nacističkih osvajača. Uoči Dana pobede, Ministarstvo je otvorilo na sajtu novi odeljak pod nazivom „Poslednji dan pre Pobede“, prenosi televizija „Zvezda“.

Pripreme za oslobađanje glavnog grada Čehoslovačke obavljene su za kratko vreme, a Praška ofanziva snaga prvog, drugog i četvrtog ukrajinskog fronta odvijala se od 6. do 11. maja.

Kako se navodi u dokumentima, sedmog maja 1945. godine komandant 38. armije prvog Ukrajinskog fronta, general pukovnik Kiril Moskalenko izdao je naredbu da se započne ofanziva na Prag.

Sovjetska komanda je znala da se lokalno stanovništvo brani poslednjim snagama protiv nemačkih snaga, koje su uvedene u grad da bi ugušile ustanak.

Sovjetska divizija uputila se ka okupiranoj prestonici Čehoslovačke na vozilima „Studebeker“, uz podršku artiljerije, tenkovske brigade i dva borbena tenkovska puka.

Snage su napredovale vodeći konstantne borbe.

© Foto : Ministarstvo odbrane RusijePlan Praške operacije
Poslednja bitka pre Pobede: Kako je Crvena armija oslobodila Prag od nacista - Sputnik Srbija
Plan Praške operacije

„Na putu prema gradu našao se veliki broj nemačkih vojnika, koji su se masovno predavali, dok je češko stanovništvo istrčavalo na ulice iz okolnih sela i oduševljeno dočekivalo delove divizije. Češki partizani organnizovali su okupljanje zarobljenika“, navodi se u dokumentima.

U 10.45 časova predvodnica divizije ušla je u Prag, a cela divizija do kraja dana. Tokom operacije od 5. do 10. maja bilo je zarobljeno oko 25.000 protivničkih vojnika.

„Nastavljajući ofanzivu i lomeći otpor neprijatelja, snage fronta su zauzele prestonicu Čehoslovačke, grad Prag 9. maja 1945. godine“, navodi se u izveštaju prvog ukrajinskog frota.

Kako se navodi u dokumentima, od 6. do 10. maja 1945. godine sovjetska armija je razoružala oko 119.000 neprijateljskih vojnika, zaplenjeno je 265 tenkova, 220 oklopnih vozila, 80 aviona, oko 15.000 vozila, kao i druga tehnika, naoružanje, prehrambeni proizvodi i oprema.

Sovjetske snage nisu samo oslobodila Prag od nacista, nego su pomogle stanovništvu da se vrati normalnom životu. Vlastima su predali tone neophodne hrane, kao i žitarica.

© Foto : Miistarstvo odbrane Rusije Crvena armija je vladi Čehoslovačke isporučila hranu, uključujući 50 tona brašna, 100 tona krompira, 10 tona različitih žitarica, čaj, šećer, mast.
Poslednja bitka pre Pobede: Kako je Crvena armija oslobodila Prag od nacista - Sputnik Srbija
Crvena armija je vladi Čehoslovačke isporučila hranu, uključujući 50 tona brašna, 100 tona krompira, 10 tona različitih žitarica, čaj, šećer, mast.

Sovjetska komanda je snabdela hranom i druge gradove u Čehoslovačkoj.

„Stanovništvo gradova Brno i Moravska Ostrava oduševljeno su dočekali vesti o tome da će ih Crvena armija snabdeti hranom. Češki mediji su tome pridali veliku pažnju. Dok primaju hleb, žitarice i so, mnogi ističu koliko su zahvalni Sovjetskom Savezu za pomoć“, navodi se u deklasifikovanim dokumentima.
Maršal Sovjetskog Saveza Ivan Konjev u oslobođenom Pragu - Sputnik Srbija
Češka hoće da „protera“ čuvenog sovjetskog maršala iz Praga

Podsetimo, svet 2020. godine obeležava 75. godišnjicu pobede nad fašizmom i kapitulacije nacističke Nemačke.

U okviru projekta „75 godina od Velike pobede“, Sputnjik vam predstavlja ekskluzivne materijale o Drugom svetskom i Velikom otadžbinskom ratu. Saznajte sve o najvećim bitkama i herojima Drugog svetskog rata, čitajte svedočenja preživelih, komentare stručnjaka, pogledajte dokumente koje je deklasifikovalo rusko Ministarstvo odbrane, arhivske fotografije i video-snimke.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala