Češka hoće da „protera“ čuvenog sovjetskog maršala iz Praga

© Sputnik / Anatoliй Egorov / Uđi u bazu fotografijaMaršal Sovjetskog Saveza Ivan Konjev u oslobođenom Pragu
Maršal Sovjetskog Saveza Ivan Konjev u oslobođenom Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Češke spremno da razgovara o premeštanju spomenika maršalu Ivanu Konjevu na teritoriju Ruske Federacije, izjavio je češki ministar inostranih poslova Tomaš Petršiček u intervjuu za praški list „Hospodarske novine“.
„Sa stanovišta Ministarstva inostranih poslova Češke važno je da obaveze koje proizilaze iz našeg sporazuma (o prijateljskim odnosima i saradnji, iz 1993. godine) sa Rusijom - budu ispunjene. U pomenutom sporazumu nema reči o tome gde (ovaj konkretni) spomenik treba da se nalazi, ali je njime predviđeno da se prema spomeniku postupa s poštovanjem i da on bude zaštićen. Ukoliko jedan od načina da ispunimo tu obavezu podrazumeva pregovore s Rusijom o premeštanju spomenika (maršalu Konjevu) na rusku teritoriju, otvoreni smo za to“, rekao je Petršiček.

Prema rečima ministra, to pitanje biće predmet razgovora sa vlastima okruga Praga-6, a takođe i sa vladom.

On je istakao da se ruski ministar odbrane Sergej Šojgu nije obratio češkom Ministarstvu na temu spomenika maršalu Konjevu.

„Ruska strana nije kontaktirala MIP na temu spomenika (Šojgu je uputio pismo svom češkom kolegi Ljubomiru Metnaru). U kontaktu smo sa šefom našeg vojnog odeljenja, razgovaramo o mogućnosti rešavanja ovog problema sa našim Ministarstvom spoljnih poslova“, rekao je Petršiček.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Pozivamo Češku na dijalog o uklanjanju spomenika maršalu Konjevu

Češki ministar je podsetio da vlasti okruga Prag-6 planiraju da predaju spomenik Muzeju istorije HH veka i rekao da će se razmotriti i druge mogućnosti.

„Razgovaraćemo o tome postoje li alternativna rešenja (za predaju spomenika). Češka je zemlja koja ispunjava međunarodne dogovore. Da, odnosi Češke i Rusije trenutno ne cvetaju, ali to ne znači da treba da prekršimo sporazum koji smo potpisali 1993. Godine“, istakao je ministar.

On je dodao da takođe postoje problemi i kada je reč o češkim spomenicima u Rusiji.

„Već dugo ističemo da češka strana ne krši svoje obaveze i da vodimo računa o grobovima stradalih vojnika Crvene armije. Želimo da istaknemo da su lokalne vlasti u Rusiji na isti način postupali sa spomenicima čehoslovačkih legionara, kao što su naše lokalne vlasti postupile kada je reč o spornom spomeniku. Iako smo pokušavali, nismo uspeli da postavimo spomenik u Samari upravo jer se lokalne vlasti nisu složile sa tim“, rekao je on.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

© Sputnik / Eduard Erben / Uđi u bazu fotografijaPre i posle — mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu
Češka hoće da „protera“ čuvenog sovjetskog maršala iz Praga - Sputnik Srbija
Pre i posle — mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu

Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije. U sredu je pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala