Zaharova: Pozivamo Češku na dijalog o uklanjanju spomenika maršalu Konjevu

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva poziva Češku na ispunjenje bilateralnog sporazuma, kojim je predviđena zaštita i očuvanje vojnih spomenika. Spremni smo za predmetni dijalog sa češkim vlastima o problemu uklanjanja spomenika maršalu Ivanu Konjevu, izjavila je na brifingu portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

Ona je podsetila da je uklanjanje spomenika Konjevu očigledno kršenje osnovnog rusko-češkog sporazuma o prijateljskim odnosima i saradnji iz 1993. godine, koji zahteva od strana da obezbeđuju i održavaju vojne spomenike, kao i da im omoguće pristup.

„Samovoljno demontiranje spomenika ne uklapa se u savesno izvršavanje obaveza koje se tiču brige o spomeniku i njegove zaštite. S obzirom na potrebu omogućavanja pristupa spomeniku, pitanje njegove lokacije nije trebalo rešavati jednostrano. Član 5 pomenutog sporazuma predviđa opsežan mehanizam konsultacija na različitim nivoima, koji se mogao iskoristiti ovom prilikom. Pozivamo partnere da se vrate punoj primeni pomenutog sporazuma, a mi smo spremni za sadržajni dijalog sa češkom stranom po ovom pitanju, koje, naravno, pogoršava bilateralne odnose“, istakla je Zaharova.

Zaharova je još naglasila da je češka vlada odgovorna za propisno ispunjenje ovog sporazuma, koji je ratifikovala Češka republika.

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaMesto gde se u Pragu nalazio spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu
Zaharova: Pozivamo Češku na dijalog o uklanjanju spomenika maršalu Konjevu - Sputnik Srbija
Mesto gde se u Pragu nalazio spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu

Ona je poručila da su pozivanja na odredbe unutrašnjeg prava, kao i na odluke lokalnih organa vlasti, u svojstvu opravdanja za neispunjavanje sporazuma nedopustivi.

„Češke vlasti ne samo da nisu preduzele mere za sprečavanje protivzakonitih radnji uprave gradske oblasti Prag-6, već su to tolerisale. Pitanje vlasništva nad spomenikom, u ovom kontekstu, uopšte nije važno“, zaključila je Zaharova.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije, a pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski, predao je istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala