Vandali divljali na Kalemegdanu i oštetili statuu staru 17 vekova

CC0 / Pixabay / Kalemegdanska tvrđava - ako je obiđu tokom dana, gosti iz Kine ovde se vraćaju i uveče, da bi zabeležili njenu lepotu u drugom svetlu.
Kalemegdanska tvrđava - ako je obiđu tokom dana, gosti iz Kine ovde se vraćaju i uveče, da bi zabeležili njenu lepotu u drugom svetlu. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Velikom barutnom magacinu na Kalemegdanu, gde se čuvaju istorijski spomenici i statue pronađene na prostoru čitave Srbije, sinoć su nepoznati počinioci sruššili i oštetili statuu staru 17 vekova.
Oskrnavljeni spomenik Sovjetskoj armiji u Bugarskoj - Sputnik Srbija
U Bugarskoj oskrnavljen spomenik sovjetskoj armiji

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obišao je danas taj prostor i rekao da je policija obavila uviđaj, navodeći da se nada da će počinioci biti pronađeni i kažnjeni za taj „vandalski čin“.

„Statua u Velikom barutnom magacinu je sa kraja drugog odnosno početka trećeg veka. Stara je 17 vekova. Oko vek je čuvana, a sinoć se desilo da su neki huligani došli ovde i uništili je. To se nikada nije desilo na Beogradskoj tvrđavi“, rekao je Vesić za Tanjug.

Dodao je i da Srbija nema mnogo sačuvane kulturne baštine i ocenio skandaloznim da i ono malo što se čuva neko uništava.

„Nadam se da će odgovarati, a ako su maloletni, da će odgovarati njihovi roditelji koji očigledno nisu vaspitavali svoju decu“, naveo je Vesić.

Direktorka JP Beogradska tvrava Marija Reljić kaže da se takav incident u tvrđavi nije dogodio u poslednjih 20 godina.

„Prijavili smo ovaj slučaj nadležnim organima, koji će sve dalje da procesuira u vezi sa ovim i nadam se da će počinioci biti pronađeni“, rekla je Reljićeva.

Da bi sprečili ovakve negativne dogadđaje, kaže ona, javno preduzeće će ove godine obezbediti video-nadzor u celom kompleksu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala