U Bugarskoj oskrnavljen spomenik sovjetskoj armiji

© NASA . Twitter/@FixedOpsGeniusOskrnavljeni spomenik Sovjetskoj armiji u Bugarskoj
Oskrnavljeni spomenik Sovjetskoj armiji u Bugarskoj - Sputnik Srbija
Pratite nas
U bugarskom gradu Dobrič vandali su oskrnavili spomenik sovjetskoj armiji. Na spomenik poznat pod nazivom „Aljoša“ bačena je roze i bela farba. Lokalne vlasti su osudile akt i ocenile da je tako nešto nedopustivo.

„Poslednjih godina spomenici i memorijalne ploče na meti su vandala. Ovakav čin je u potpunosti neprihvatljiv, jer spomenici nisu samo mesto našeg kolektivnog sećanja, nego i deo individualnih sećanja savremenika. Ovakvi potezi nisu samo ispoljavanje agresije, oni ukazuju i na nizak nivo samopoštovanja kod onih koji su taj čin izveli, jer vandalizam je znak ne stava, već njegovog odsustva“, navodi se u saopštenju lokalne administracije.

Dodaje se da će učiniti sve da spomenik vrate u prvobitno stanje.

Ovo nije prvi ovakav slučaj. Osmog aprila spomenik je bio išaran uvredljivim natpisima kao što su: „Smrt okupatoru“, „Smrt Aljošama“.

Tada je bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo taj vandalski čin i izrazilo očekivanje da će nadležne službe otkriti krivce i izvesti ih pred lice pravde.

U saopštenju Ministarstva tada je istaknuto da je njihov stav da osuđuju uništavanje spomenika nezavisno od toga šta su motivi, da je tako nešto nedopustivo i da nije u skladu sa demokratskim vrednostima za koje se zalaže država.

Spomenik u Dobriču podignut je 1949. godine u znak zahvalnosti Crvenoj armiji i odlučujućoj ulozi koju je imala u pobedi nad nacizmom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala