Ruski stručnjak: Mesec krije neslućene resurse

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaPun mesec u Moskovskoj oblasti
Pun mesec u Moskovskoj oblasti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni resurs Meseca postaće plemeniti i obojeni metali, koji su pali na njegovu površinu zajedno s asteroidima, izjavio je šef odseka za istraživanja Meseca i planeta na Državnom astronomskom institutu „Šternberg” pri Moskovskom državnom univerzitetu „Vladislav Ševčenko”.
„Nema potrebe da se na Mesecu grade rudnici, kao ni složeni i skupi rudarsko-prerađivački kompleksi, s obzirom da se svi vredni resursi u bukvalnom smislu, nalaze na njegovoj površini. Za njihovo prikupljanje biće potreban samo buldožer, kao i sistem za transportovanje na Zemlju”, smatra astronom.

Podsetimo, početkom aprila, američki predsednik Donald Tramp potpisao je ukaz, kojim se osigurava pravo Amerikanaca na dobijanje svemirskih resursa.

Kremlj je saopštio da su pokušaji privatizacije svemira neprihvatljivi. Rusija je naglasila da SAD nemaju pravo da preuzmu lidersku ulogu u formiranju globalne istorije o korišćenju kosmičkih resursa.

© Foto : Roskosmos/Sergey RyazanskiyMesec, snimak kosmonauta Sergeja Rjazanskog sa Međunarodne svemirske stanice
Ruski stručnjak: Mesec krije neslućene resurse - Sputnik Srbija
Mesec, snimak kosmonauta Sergeja Rjazanskog sa Međunarodne svemirske stanice

Prema Ševčenkovom mišljenju, u slučaju da SAD realizuje svoje planove, prvi svemirski „rudari” ne bi usredsredili svoje napore na eksploataciju rudnih bogatstava Meseca, već na prikupljanje onih plemenitih metala, koji su pali na njegovu površinu iz svemira usled pada prilično velikih asteroida.

Značajan deo asteroida, smatra Ševčenko, padne na Mesečevu površinu prilično malom brzinom, zahvaljujući čemu oko polovina njihove materije ostaje na površini Meseca. Delići kamenja mogu da sadrže zlato, nikl, platinu i druge plemenite metale.

Pročitajte još:

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala