Bugarski premijer o stupanju Makedonije u EU: Ako vam se ne sviđa, niko vas nije pozvao

© AP Photo / Boris GrdanoskiTabla Severne Makedonije
Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Sofija podržava Skoplje na putu ka Evropskoj uniji, ali insistira na tome da susedi poštuju uslove sporazuma o dobrosusedstvu.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je Evropska unija takođe pozvala Severnu Makedoniju da se pridržava ugovora sa Bugarskom i Grčkom.

„Deveta tačka (konačne deklaracije) — Evropska unija u potpunosti podržava obećanje partnera sa Zapadnog Balkana u vezi sa regionalnom saradnjom i jačanjem dobrosusedskih odnosa, uključujući sa zemljama Evropske unije. Primena bilateralnih sporazuma, dobrosusedski odnosi i (postizanje) opipljivih rezultata, uključujući Prespanski sporazum sa Grčkom i sporazum o dobrosusedskim odnosima sa Bugarskom, ostaje važan u tom pogledu“, rekao je Borisov na konferenciji za medije nakon Samita EU—Zapadni Balkan.

Borisov je naveo da neprihvatljive izjave Severne Makedonije na račun Bugarske mogu da se objasne činjenicom da je tamo u toku predizborna kampanja.

„Tada se obično daje na volju patriotizmu i nacionalizmu, ali o nama su davane za nas neprihvatljive izjave. Bila mi je posebno bolna izjava da je Bugarska fašistička zemlja koja nije spasavala Makedonce, već samo bugarske Jevreje. To je izrugivanje zasluga Bugarske, bugarskog naroda, bugarske crkve, ljudi koji su ležali na šinama kako bi sprečili vozove sa više od 50 hiljada Jevreja da napuste Bugarsku“, naglasio je Borisov i dodao da podvig „male Bugarske“ priznaju svi međunarodni jevrejski komiteti i organizacije.

Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Bugarska lista zahteva za Skoplje, među njima i suočavanje sa „jugoslovenskom represijom“

On je precizirao da će Bugarska insistirati na primeni sporazuma.

„Da, snažno ih podržavamo, ali takođe insistiramo na (priznanju) istorije, o čemu smo vrlo jasno naveli u sporazumu o dobrosusedstvu“, primetio je premijer.

Bugarska je sa svoje strane učinila sve za pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji, a sada je sve u rukama njenih suseda, naveo je premijer. Ako Skoplje ne bude poštovalo sporazum, Bugarska može da blokira početak pregovora o pristupanju EU.

„Mi smo svoj diplomatski posao obavili. Ako neko odstupi od ovog dokumenta, Bugarska ga može blokirati u bilo kojem poglavlju. Zbog toga sam im rekao: sve zavisi od vas... Rekli smo kakvi su nam uslovi kako bi oni bili primljeni u EU. Ovo nije želja: ako vam se nešto ne sviđa, niko vas nije pozvao. Zar ima nešto gde ih nismo podržali? Bili smo prvi koji su ih podržali u NATO-u. Šta treba da uradimo? Da izađemo i kažemo da smo Makedonci? Mi ih volimo, poštujemo. Mogao bih im dati najbratskiji savet — ne postavljajte sebi nemoguće uslove“, zaključio je Borisov.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala