Bugarska lista zahteva za Skoplje, među njima i suočavanje sa „jugoslovenskom represijom“

© AP Photo / Boris GrdanoskiTabla Severne Makedonije
Tabla Severne Makedonije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Bugarske je na sednici odobrila uslove pod kojima Severna Makedonija može da računa na početak pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a sve tačke su u stvari deo dogovora o dobrosusedskim odnosima dveju zemalja koji je potpisan 2017. godine, saopštila je ministarka spoljnih poslova Bugarske Ekaterina Zaharijeva.

Prema ministarkinim rečima, Bugarska zahteva da Severna Makedonija započne postupak rehabilitacije žrtava jugoslovenskih represija, koje su pogodile one koji su se izjašnjavali kao Bugari.

Pored toga, Skoplje treba da odustane od bilo kakve politike koja je usmerena na priznavanje makedonske manjine u Bugarskoj i da ukloni sve natpise na spomenicima kojima se podstiče mržnja prema Bugarskoj. Državne ustanove i mediji takođe moraju da prestanu sa govorom mržnje.

Zajednička komisija za istorijska pitanja trebalo bi da postigne dogovor o zajedničkim istorijskim događajima i da napravi jasnu sliku kako će se te informacije pojavljivati u školskim udžbenicima.

„Podržaćemo početak pregovora, ali uz obavezno uključivanje tih uslova. Bugarska će pristati na pridruživanje Severne Makedonije samo ako ta zemlja bude ispunjavala sve kriterijume“, istakla je Zaharijeva.

Ministar odbrane Bugarske Krasimir Karakačanov je rekao da samo od Skoplja zavisi da li će pregovori početi uskoro, ili će to biti pitanje budućnosti.

On je takođe još jednom podsetio na važnost očuvanja istorijske istine.

„Čini im se da su sa jedne strane istorijske činjenice, a sa druge strane su političke činjenice ili izmišljeni argumenti. Od svega toga žele da naprave neku sredinu. Ne, u istoriji ne može biti kompromisa“, naglasio je Karakačanov.

Prema njegovom mišljenju, zvanično Skoplje samo odugovlači i koristi komisiju kako bi lukavstvom dospelo u EU.

Karakačanov je izričit da Makedonci neće moći da se pridruže EU ako nastave sa svojom antibugarskom politikom.

Nerešena istorijska pitanja

Podsetimo, nakon potpisivanja sporazuma o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji između Bugarske i Severne Makedonije pre dve godine, sa radom je počela zajednička komisija za obrazovna pitanja, čiji je zadatak da rasvetli momente iz zajedničke istorije Bugara i Makedonaca.

Strane su uspele da se dogovore o zajedničkom praznovanju cara Samuila, braće Ćirila i Metodija i njihovih učenika Klimenta i Nauma, kao i o tome kako će se informacije o tim ličnostima predstavljati u školskim udžbenicima u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.

Među nerešenim sporovima je i pitanje porekla revolucionara Goce Delčeva, jer bugarska strana smatra da je on Bugarin, dok Makedonci insistiraju na tome da je Delčev makedonske nacionalnosti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala