Manifestacija „Maj mesec matematike“ prvi put u — virtuelnom prostoru

© Foto : Milovan Milenković Maj mesec matematike
Maj mesec matematike - Sputnik Srbija
Pratite nas
Manifestacija „Maj mesec matematike“, koja se organizuje već devetu godinu zaredom, biće održana i ove godine, od 7. maja do 1. juna, ali ovog puta u virtuelnom formatu zbog vanrednog stanja — umesto u javnom prostoru, program će se odvijati na sajtu m3.rs.

Najveća nacionalna naučnopopularna manifestacija „M3 — Maj mesec matematike“, za čiju organizaciju su zaduženi Centar za promociju nauke i Matematički institut SANU, biće održana u virtuelnom prostoru, prvi put ove godine, a njeni virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama.

© Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana IlićPrvi put ove godine, manifestacija će biti održana u virtuelnom prostoru
Manifestacija „Maj mesec matematike“ prvi put u — virtuelnom prostoru - Sputnik Srbija
Prvi put ove godine, manifestacija će biti održana u virtuelnom prostoru

Tema ovogodišnje manifestacije, „Matematika u pokretu“ podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću čula, kretanja i interakcije sa svetom oko nas.

Kao i prethodnih godina, cilj manifestacije je da prikaže značaj matematike, njenu svestranost, povezanost sa drugim naukama i da dopre do svakog zainteresovanog pojedinca, kao i da probudi istraživački duh.

© Foto : Sputnjiku ustupila Ljiljana IlićTema manifestacije podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću čula, kretanja i interakcije sa svetom oko nas
Manifestacija „Maj mesec matematike“ prvi put u — virtuelnom prostoru - Sputnik Srbija
Tema manifestacije podrazumeva istraživanje matematičkih postavki pomoću čula, kretanja i interakcije sa svetom oko nas

Ovog puta na sajtu m3.rs za posetioce su pripremljene radionice, naučnopopularna predavanja i virtuelne ture trodimenzionalnih modela eksponata.

Ova godina je posebna i po tome što se u Srbiji prvi put slavi Međunarodni dan žena u matematici — 12. maj. Tim povodom će biti organizovan i Naučni kafe „I matematika je ženskog roda“, koji će se odvijati u dva onlajn susreta, 12. i 26. maja u 18 sati.

© Foto : Milovan Milenković Virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama
Manifestacija „Maj mesec matematike“ prvi put u — virtuelnom prostoru - Sputnik Srbija
Virtuelni sadržaji namenjeni su svim generacijama

Dan nakon prvog Naučnog kafea, 13. maja, posetioci će moći da pogledaju film „Tajna površine“, posvećen Marjam Mirzahani, prvoj ženi dobitnici Fildsove medalje. U saradnji sa Zalafilmom, posetiocima će biti omogućen „slobodan ulaz“ na film registracijom na ovom linku.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala