Krije li se u lami lek za kovid 19?

© Foto : pixabayAlpaki lama
Alpaki lama - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prema navodima američkih i belgijskih naučnika, lama zvana Vinter mogla bi biti ključ za prolaženje leka za kovid 19.

Istraživači sa Univerziteta u Ostinu, država Teksas i Nacionalnog instituta za zdravlje i Univerziteta Gent u Belgiji, rekli su da su pomoću lame stvorili antitela za koje tvrde da štiti ljudske ćelije od kovid 19, prenosi Tanjug pisanje „Skaj Njuza“.

Laboratoriji organske sinteze u hemijsko-farmaceutskom centru UrFU, gde se razvija lek „trijazavirin“ za borbu protiv koronavirusa - Sputnik Srbija
Koji lekovi su delotvorni protiv kovida 19?

Tim je pre četiri godine počeo da istražuje antitela koja mogu da se suprotstave virusima SARS ili MERS, koja su povezani sa novim korona virusom. Tada su lami zvanoj Vinter, koji ima četiri godine i živi na farmi u belgijskom selu, ubrizgane sigurne verzije virusa SARS i MERS.

Naučnici su zatim izolovali i antitela iz njene krvi, koja se proizvode kao odgovor na antigen i mogu pomoći u sprečavanju buduće infekcije.

Ovo je korišćeno za stvaranje novog antitela za koje naučnici kažu da može da spreči SARS-KoV-2, korona virus koji uzrokuje da kovid 19 inficira ćelije.

„Ovo je jedno od prvih antitela za koje se zna da neutrališe SARS-KoV-2“, rekao je Džejson Meklelan, vanredni profesor molekularne bio-nauke u UT Austin i jedan od autora studije.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala