Novi dokazi: Zašto je popularno skijalište postalo izvor korone

© Flickr / Jerome BonFrancusko skijalište "Tinje"
Francusko skijalište Tinje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Optužbe da su vlasti austrijske pokrajine Tirolnakon ustanovljenih prvih zaraza virusom korona u Išglu prekasno reagovale, potvrđene su imejlovima iz Islanda.

U tim imejlovima koji su dospeli u javnost još 5. marta navode se konkretni hoteli u kojima su odseli turisti iz Islanda, koji su oboleli od virusa korona, prenosi B92.

Bolnica u Rusiji koja prima pacijente sa sumnjom na koronavirus - Sputnik Srbija
U karantinu 750.000 ljudi: Glavno žarište u Austriji stavljeno u izolaciju

Bečki magazin „Profil“ navodi da su islandske vlasti informisale Ministarstvo zdravlja Austrije ne samo o pozitivnim testovima njihovih povratnika sa skijaškog odmora, već i nekoliko sati kasnije o hotelima u kojima su bili smešteni oboleli.

Imejl sa imenima pet hotela je potom prosleđen iz Ministarstva u Beču pokrajinskim vlastima Tirola.

Dan kasnije je, na osnovu informacija dobijenih sa Islanda, sprovedena istraga u navedenim hotelima, navodi se u izjavi pokrajinskih vlasti „Profilu“.

Ostalo je, međutim, neodgovoreno koliko je osoba testirano na virus.

Samo jedan vlasnik hotela je saopštio da je jedna saradnica, koja je najviše imala posla sa islandskim gostima, pregledana i da su testovi bili negativni.

Tabla na izlazu iz austrijskog odmarališta Išgl - Sputnik Srbija
Otkriven mogući izvor koronavirusne zaraze u Evropi

Poređenja radi, u slučaju obolele recepcionerke jednog hotela u Insbruku, nedelju dana ranije, preduzete su intenzivnije mere, podvlači „Profil“.

Hotel je satima bio izolovan i svi gosti i osoblje su pregledani, kao i kontakti obolele žene, nakon čega je više osoba smešteno u karantin.

Zašto su vlasti u Išglu delovale mnogo blaže nego u Insbruku biće predmet istrage tužilaštva, ali i istražne komisije pokrajinske skupštine, koja treba uskoro da se formira.

Nakon što je Udruženje za zaštitu potrošača podnelo prijavu tužilaštvu, uz sumnju da su vlasti Tirola odugovlačile sa prekidom skijaške sezone, pokrenuta je istraga.

Više stotina osoba koje su se zarazile u skijaškim centrima Tirola, priključile su se zajedničkoj tužbi, a među njima je najviše turista iz Nemačke.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala