Otkriven mogući izvor koronavirusne zaraze u Evropi

© AFP 2023 / JAKOB GRUBERTabla na izlazu iz austrijskog odmarališta Išgl
Tabla na izlazu iz austrijskog odmarališta Išgl - Sputnik Srbija
Pratite nas
Turisti iz cele Evrope najverovatnije su se konravirusom zarazili u austrijskom skijalištu Išgl, piše list „Špigl“.

Veliki broj zaraženih koronavirusom KOVID-19 su državljani Nemačke, Norveške, Danske i Švedske koji su tamo proveli svoj odmor. Oni su, verovatno, „doneli“ virus svojim kućama. Koronavirusom je zaražen i barmen jednog bara u odmaralištu koji je najverovatnije zarazio veliki broj turista.

List navodi da je Išgl, uprkos zabrani, nastavio da radi sve do prošlog vikenda, kada se već znalo o broju zaraženih. Kako je naveo list „Štandart“, vlasnici hotela i žičara nisu želeli da propuste zaradu, uprkos opasnosti po javno zdravlje.

 

Gradonačelnik grada Verner Kurc revoltiran je zbog ovoj optužbi i naveo je da su sve mere predostrožnosti bile pravovremeno preduzete.

Pandemija koronavirusa

Kineske vlasti su 31. decembra obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti — to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije dobio zvaničan naziv KOVID-19.

Svetska zdravstvena organizacija 11. marta proglasila je epidemiju novog koronavirusa za pandemiju. Prvi slučajevi zaraze ovim koronavirusom zabeleženi su krajem 2019. u Kini. Prema najnovijim podacima u više od 150 zemalja sveta zaraženo je više od 199 hiljada ljudi, većina se oporavila, a gotovo osam hiljada je umrlo.

Pratite na Sputnjiku najnovije informacije o pandemiji koronavirusa KOVID-19.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala