Inicijator demontaže spomenika Konjevu u Pragu požalio se Evropskoj komisiji na Rusiju

© REUTERS / David W CernyUklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu
Uklanjanje spomenika maršalu Konjevu u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Demontaža spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu izazvala je neadekvatnu reakciju ruske strane, a češka prestonica je postala platforma za vođenje hibridnog rata protiv Evropske unije, smatra upravnik regiona Prag-6 Ondžej Kolarž, na čiju inicijativu je i bio uklonjen spomenik oslobodiocu Praga.

Naime, kako prenosi „Češki radio”, upravnik regiona Prag-6 Ondžej Kolarž, uputio je otvoreno pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajer, u kom se žali na postupke Rusije u vezi s uklanjanjem spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u ovom praškom regionu.

Kolarž smatra da je demontaža spomenika izazvala neadekvatnu rekciju u Ruskoj Federaciju. Prema njegovim rečima, na račun opštinskih vlasti Praga upućivane su razne pretnje, uključujući poziv na njihovu likvidaciju. On je dodao da ih nazivaju nacistima, a njega samog gaulajterom, što je bio naziv za partijske vođe regionalnog ogranka NSDAP (poznatije pod imenom Nacistička partija) u Trećem rajhu.  

Kolarž je takođe istakao da su opštinske vlasti imale pravo da demontiraju spomenik maršalu Konjevu, pošto se nalazi u vlasništvu regiona Prag-6.

© Sputnik / Eduard Erben / Uđi u bazu fotografijaPre i posle - mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu
Inicijator demontaže spomenika Konjevu u Pragu požalio se Evropskoj komisiji na Rusiju - Sputnik Srbija
Pre i posle - mesto na kom je stajao spomenik maršalu Konjevu u Pragu

Evropska komisija, smatra Kolarž, mora da osudi postupke Rusije, koji predstavljaju mešanje u unutrašnja pitanja Češke. Prag je, po njegovom mišljenju, postao platforma za vođenje hibridnih ratova protiv EU.

Uklanjanje spomenika oslobodiocu Praga

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova: Uklanjanje spomenika Konjevu u Pragu protivno interesima Češke

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije. Pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski, predao je istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika, a istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak u vezi sa demontiranjem spomenika sovjetskom maršalu.

Nakon što je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova pozvala Češku na ispunjenje bilateralnog sporazuma, kojim je predviđena zaštita i očuvanje vojnih spomenika, kao i na predmetni dijalog s češkim vlastima o problemu uklanjanja spomenika, Ministarstvo inostranih poslova Češke saopštilo je da je spremno da razgovara o premeštanju spomenika maršalu Konjevu na teritoriju Ruske Federacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala