Zaharova: Uklanjanje spomenika Konjevu u Pragu protivno interesima Češke

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Odluku o uklanjanju spomenika sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu u Pragu nisu donele češke vlasti, već je to bio nizak potez onih ljudi, koji se ponašaju protivno istorijskim nacionalnim interesima Češke, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova TV za kanal „Rusija 1“.
„To nije odluka češkog naroda, pa čak ni čeških vlasti, koja je, generalno, nedvosmisleno istupila protiv ovog vandalskog čina. To je bila tako ništavna, ružna, podla odluka ljudi koji su protiv nacionalnih i istorijskih interesa svoje države“, istakla je Zaharova.

Podsetimo, početkom aprila u regionu Prag-6 u Pragu uklonjen je spomenik sovjetskom heroju Konjevu, oslobodiocu Praga u Drugom svetskom ratu.

© Sputnik / Эduard Эrben / Uđi u bazu fotografijaMesto gde se u Pragu nalazio spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu
Zaharova: Uklanjanje spomenika Konjevu u Pragu protivno interesima Češke - Sputnik Srbija
Mesto gde se u Pragu nalazio spomenik sovjetskom maršalu Ivanu Konjevu

Prema rečima lokalnih vlasti, spomenik će biti predat Muzeju istorije HH veka, a ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov okarakterisao je ove postupke kao cinične i nečuvene.

Istražni komitet Rusije pokrenuo je krivični postupak zbog javnog skrnavljenja simbola vojne slave Rusije. U sredu je pomoćnik ruskog predsednika, predsednik Ruskog vojno-istorijskog društva Vladimir Medinski predao istražnim organima spisak lica, odgovornih za uklanjanje spomenika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala