Cvet nastao od Evinih suza: Đurđevak čuva srce i donosi ljubav i sreću

CC0 / Piksabej / Cvet đurđevak
Cvet đurđevak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Đurđevak, majski cvet, poznat je po svojoj lepoti i opijajućem mirisu zvonastih cvetova. Mnoga verovanja i značenja pripisivala su se ovom cvetu proteklih vekova širom sveta.
Prirodni sokovi od voća i povrća - Sputnik Srbija
Tajne ruske medicine: Ovo još niste čuli o soku od paradajza, rena, nara i grožđa

Prema legendi, cvet je nastao od Evinih suza, koje su potekle kada je napustila Rajski vrt. Predstavlja simbol nežnosti, ljupkosti i čistote. Upravo je zbog toga đurđevak od srednjeg veka krasio bukete nevesti verujući se da će doneti sreću u ljubavi. Otuda izreka: „Mladost računa godine po đurđevku, a starost po zimama“.

Zbog verovanja da donosi dobru sreću, naši hajduci su uoči Đurđevdana bili kićeni đurđevkom, noseći ga kao amajliju.

Đurđevku  se pripisuje i magijska moć, stoga je često činio važan sastojak magijskih rituala. Njegov značaj nije promakao ni prilikom tumačenja snova u kojima se pojavljuje. Stari su govorili da, putem snova, najavljuje poklone od drage osobe, prenosi portal „Opanak“,

Ukrašavanje krovova i vrata vencima đurđevka i ostalog cveća uoči Đurđevdana donosi „cvetnu“ i uspešnu godinu.

U dvanaestom veku otkrivena su lekovita svojstva đurđevka. Danas farmaceutske industrije uveliko proizvode preparate na bazi đurđevka, koji su korisni za probleme sa srcem i krvnim sudovima. U kombinaciji sa valerijanom daje odlične rezultate za umirenje.
Med - Sputnik Srbija
Tajne ruske medicine: Magijska moć meda i cimeta

U narodnoj medicini, đurđevak pomešan sa alkoholom smanjuje upalne procese i značajno umanjuje bolove. Eterično ulje đurđevka i lavande otklanja otklanja umor ako se nanese na zadnji deo vrata i umasira. Međutim, đurđevak sadrži i izrazito otrovne sastojke i može dovesti do simptoma kao što su glavobolja, mučnine, nesvestica, snažno znojenje, usporen rad srca. Stoga, ne preporučuje se njeno korišćenje bez jasnog uputstva. Važno je prati ruke nakon dolaženja u kontakt sa bilo kojim delom đurđevka, a posebno je važno da ga izbegavaju trudnice i deca.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala