Slovenci razvili uređaj za dezinfekciju novca

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaNovac
Novac - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trojica mladih Slovenaca iz Grosuplja tokom mera za suzbijanje širenja virusa korona razvili su uređaj koji dezinfikuje do 100 novčanica u minuti.

Inovatori pregovaraju s nekoliko banaka o korišćenju uređaj. U narednih nekoliko dana u jednoj će banci biti sproveden testni period, prenosi portal „Nezavisne“ navode jednog od članova tima, Jeana Brezeca.

U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija
Novčanice prenose viruse, Kinezi planiraju dezinfekciju

Istraživanje na 230 ljudi pokazalo je da je više od 80 posto njih reklo da bi koristilo drugi bankomat ako bi bio u njemu osiguran dezinfikovan novac.

„Razvoj tokom korona virusa predstavljao je brojne izazove. Konstrukciju i dizajn funkcionalnih delova i kućišta morali smo neprestano modifikovati i prilagođavati lokalno dostupnim materijalima i proizvodnim procesima. Daljinski rad takođe je predstavljao prepreku, jer je put do takvog rešenja od nule zahtevao snažan timski rad, puno testiranja, kolaborativno rešavanje problema i improvizacije“, objasnio je Brezec.

Uređaj, nazvan „Keš kliner“, dezinfikuje do 100 novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, kancelarija i sličnih okruženja.

„Trenutno možemo proizvoditi jedan uređaj dnevno, a veća količina narudžbina omogućila bi nam optimizaciju procesa i mogli bismo proizvesti do 100 uređaja mesečno“, rekao je Brezec za STA.

Na tržištu postoje tri konkurentna rešenja. Jedan je uređaj iz Južne Koreje kreiran u vreme epidemije mersa 2012., koji koristi drugačiju tehnologiju.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala