Novčanice prenose viruse, Kinezi planiraju dezinfekciju

© Depositphotos.com / LeungchopanU čemu je tajna kineskog uspeha...
U čemu je tajna kineskog uspeha... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kinezi planiraju dezinfekciju novčanica za koje se sumnja da su došle u kontakt sa zaraženim osobama, prenose mediji u regionu. UV zraci i zagrevanje trebalo bi da očiste papir, a neke novčanice biće uništene. Gotovina koja dolazi iz zona bolnica neće se više upotrebljavati.

Kako pišu mediji, neprekidno širenje korona virusa nateralo je finansijske institucije širom sveta da razmotre zabranu korišćenja novčanica.

Tako je prošlog petka Centralna banka Južne Koreje saopštila da isključuje iz opticaja sve novčanice tokom naredne dve nedelje, kako bi se sprečilo širenje koronavirusa.

Muzej Luvr u Parizu je zabranio plaćanje novcem, dok epidemija podstiče potrošače u SAD da račune plaćaju mobilnim telefonima.

"Nema sumnje da novčanice prenose viruse”, kaže mikrobiolog sa Univerziteta Metropoliten u Londonu Pol Mejtvel.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje pranje ruku posle upotrebe novca, naročito pre obroka. Kina je pre izbijanja epidemije razvijala metode beskontaktnog plaćanja.

Prema eMarketaru, čak polovina ukupnog stanovništva Kine koristila je mobilni telefon u drugom kvartalu 2019. godine za plaćanje, preneo je Tanjug.

Čitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala