Puškov: Šreder nema s kim da se kladi oko Krima

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaŠef Spoljnopolitičkog odbora ruske Državne dume Aleksej Puškov
Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Državne dume Aleksej Puškov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder neće ni primetiti poziv na opkladu koju mu je ponudio ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik, smatra ruski senator Aleksej Puškov.

„Šreder nema s kim ni da se kladi“, napisao je senator na svom Tviter nalogu.

Puškov je nazvao Šredera velikom i priznatom političkom figurom u svetskoj politici, dok je Meljnik ambasador zemlje koja Nemačku moli za novac. Prema ruskom senatoru, to su previše različite kategorije.

Stav Puškova o nejednakom odnosu snaga u ovoj opkladi deli i član Odbora za međunarodna pitanja Državne dume Rusije Sergej Železnjak, koji smatra da ukrajinski diplomata nije trebalo da se nadmeće s političkim gorostasom Šrederom, koji odlično poznaje ne samo Rusiju, već i geopolitičke zakone. On je istakao da će Rusija nastaviti da strpljivo objašnjava Ukrajini da je Krim zauvek deo Rusije i da su to potvrdili i građani na referendumu.

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaKrim, Rusija
Puškov: Šreder nema s kim da se kladi oko Krima - Sputnik Srbija
Krim, Rusija

Izjavu ukrajinskog ambasadora prokomentarisao je i zamenik predsednika Javne komore Krima, politički analitičar Aleksandar Formančuk, koji smatra da je Šreder zasigurno već dobio uslovnu opkladu koju mu je ponudio ukrajinski ambasador i da je to još jedna od nacionalističkih besmislica ukrajinske vladajuće elite.

Ranije je ukrajinski ambasador u Nemačkoj Andrej Meljnik izjavio da je spreman da se kladi s bivšim nemačkim kancelarom Gerhardom Šrederom da će se Krim „vratiti“ u sastav Ukrajine.

Bыvšiй federalьnый kancler Germanii Gerhard Šreder - Sputnik Srbija
Šreder objasnio Nemcima: Krim je Rusija

Prethodno je Šreder u intervjuu listu „Tagesšpigel“ izjavio da smatra da nijedan ruski predsednik nikada neće dati Krim Ukrajini. On je još naglasio da se zalaže za ukidanje antiruskih sankcija, koje je Evropska unija uvela 2014. godine Rusiji nakon ujedinjenja Rusije i Krima, istakavši da je saradnja sa Rusijom posebno neophodna u trenutnoj ekonomskoj situaciji, nastaloj usled pandemije virusa korona.

Podsetimo, Krim je postao deo Rusije u martu 2014. godine, nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za ujedinjenje sa Rusijom glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, na pitanje Krima je definitivno stavljena tačka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala