Pentagon: Rusija i Kina koriste pandemiju za sopstvene interese

© AP Photo / Andrew HarnikVršilac dužnosti Ministarstva odbrane SAD Mark Esper
Vršilac dužnosti Ministarstva odbrane SAD Mark Esper - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija i Kina koriste globalnu situaciju s pandemijom virusa korona za promovisanje sopstvenih interesa, izjavio je američki ministar odbrane Mark Esper u intervjuu za italijanski list „Stampa”.

„Nažalost, Rusija i Kina koriste ovu jedinstvenu situaciju za unapređenje svojih interesa“, izjavio je Esper.

On je još dodao da je Rusija dostavila Italiji medicinsku pomoć, ali je zatim pokušala da je iskoristi za unošenje razdora između Rima i njegovih saveznika posredstvom dezinformacione kampanje.

„Sjedinjene Američke Države se nadaju da je ruska pomoć bila od koristi Italijanima. Uveren sam da će strukture italijanske nacionalne bezbednosti nadgledati situaciju u zemlji sve dok ruski kontigent bude na italijanskoj teritoriji“, istakao je on.

Esper je još izjavio da neke zemlje mogu iskoristiti pandemiju i ekonomske prilike izazvane njome za investiranje u strateški važne grane industrije i infrastrukture ostalih zemalja. Po njegovom mišljenju, to dugoročno može uticati na bezbednost.

Mont Everest - Sputnik Srbija
Kinezi postavili 5G mrežu na krov sveta: Čemu će služiti /foto/

Američki ministar je, naročito, upozorio na opasnost od razvijanja pete generacije mreže mobilnih komunikacija od strane kineske telekomunikacione kompanije „Huavej“.

„’Huavej‘ i 5G mreža su bitan primer ove zlonamerne aktivnosti kineske strane. To može naškoditi našem savezu. Zavisnost od kineskih operatera 5G mreže može da učini ključne sisteme naših partnera podložnim isključenju, manipulaciji i špijunaži“, istakao je on.

Esper je još naglasio da će Pentagon pomoći Italiji u borbi protiv virusa korona.

Kineske vlasti su više puta apelovale na zemlje da se ujedine u borbi protiv kovida 19, a „ne da optužuju jedna drugu“.

Pripadnici ruske vojske utovaruju u teretni avion medicinsku opremu i specijalna vozila za dezinfekciju namenjene Italiji - Sputnik Srbija
Prodi: Ruska pomoć Italiji korisna; Udruženje: Spomenik za Ruse

Podsetimo, zamenik ruskog ministra odbrane, general-pukovnik Aleksandar Fomin izjavio je ranije da su pokušaji inostranih medija da rusku pomoć drugim zemljama za vreme pandemije virusa korona označe kao deo propagande — elementi nepoštene političke i informacione borbe.

Italijanski premijer Đuzepe Konte nazvao je izuzetno uvredljivim aludiranje na to da je Rusija navodno postavljala uslove za pružanje pomoći Italijanima u borbi protiv virusa korona i istakao da ne postoji politička pozadina u onome što se trenutno događa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala