Kovid 19 drastično smanjio broj turista u Srbiji u martu

© Sputnik / Predrag VasiljevićU boemskom beogradskom kvartu Skadarlija koji inače vrvi od turista žive duše nema
U boemskom beogradskom kvartu Skadarlija koji inače vrvi od turista žive duše nema - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pandemija korona virusa drastično je smanjila broj turista u Srbiji u martu, saopštila je Turistička organizacija Srbije.

Proglašenje pandemije virusa kovid 19 i privremeno obustavljanje svih komercijalnih međunarodnih letova uticali su na to da pad dolazaka stranih turista u Srbiju u martu bude 56 odsto.

Kada su noćenja u pitanju, ostvareno ih je 45,7 odsto manje nego u martu prošle godine.

U martu ove godine u našoj zemlji je boravilo 102.623 turista, koji su ostvarili 344.596 noćenja, prenosi Tanjug.

Manastir Studenica - Sputnik Srbija
Dvanaest top destinacija, ako odlučite da letujete u Srbiji

Zahvaljujući odličnim rezultatima u januaru i februaru, pre nego što su granice mnogih zemalja zatvorene za putovanja, pad dolazaka stranih turista u našu zemlju je za prvi kvartal ove godine, odnosno januar-mart, bio jednocifren i iznosi 8,3 odsto.

U Turističkoj organizaciji Srbije očekuju da će taj pad biti značajno veći kada se sumiraju rezultati iz aprila, u kojem je turizam stao u celom svetu.

Prema podacima Turističke organizacije Srbije, u periodu januar-mart Srbiju je posetilo ukupno 556.351 turista. Najveći broj dolazaka u tom periodu ostvarili su domaći turisti.

Od inostranih zemalja, najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Rumunije (54.654 noćenja, što je 2,5 odsto manje u poređenju sa periodom januar-mart 2019. godine), zatim slede turisti iz Crne Gore, Rusije, BiH, Severne Makedonije.

Na koje sve načine bi se turizam u Srbiji mogao oporaviti

Poziv dijaspori da odmor provede u otadžbini, vaučeri, kineski turisti, godišnji odmor u svojoj zemlji — sve su to predlozi u okviru 12 mera za oporavak turizma, sa kojima se više od 70 lokalnih organizatora tura i aktivnosti po Srbiji obratilo državnom vrhu.

Predstavnik bloga „Tripin Srbija“, koji se bavi promovisanjem srpskog turizma, Marjan Dragić rekao je da su upoznati sa merama i inicijativama i da se slažu da bi one mogle oporaviti turizam u Srbiji.

Divlji konji - Sputnik Srbija
Polja narcisa i divlji konji: Da, ova planina se nalazi u Srbiji /video, foto/

Iz „Tripin Srbije“ ocenjuju da je najveći problem srpskog turizma edukacija.

„Zaključujemo da postoje ljudi koji su veoma sposobni da se bave turizmom, a nemaju glas javnosti, dok oni koji se bave, nisu adekvatno obrazovani. Nisu upućeni na lokalu, nisu svesni svih potencijala, znamenitosti i atrakcija koje neki kraj nudi“, kazao je Tanjugu Dragić.

Kako je istakao, Srbija ima toliko lepota i atrakcija, stotine zanimljivih lokaliteta koje treba iskoristiti i reklamirati se u inostranstvu, šta je to sve što Srbija još ima osim gradskog turizma.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala