Jazavac pred sudom: Kako su Hrvati oživeli Kočićevu satiru

Pratite nas
Hrvatsko pravosuđe, državne ustanove i osiguravajuće kuće oživeli su Kočićevu satiru „Jazavac pred sudom“.

Pripovetka Petra Kočića „Jazavac pred sudom“ je simbolički i satirični prikaz okoštalog državnog aparata Austrougarske koja se bavi formom, a ne suštinom i ne brine za svoje građane. Bosanski seljak David Štrbac dovodi jazavca pred sud, kako bi ga optužio za nadoknadu štete koju je napravio na zemlji koja je „ni Davidova, ni carska, ni spahijska“.

Makaki majmun sedi na ogradi u zoološkom vrtu u Hongkongu. - Sputnik Srbija
Majmun i selfi: „Jazavac pred sudom“ na američki način (foto)

Danas se nešto slično ovoj satiri ponavlja u Hrvatskoj. Dražen Rosi iz Podstrane kod Splita udario je svojim kombijem jazavca na putu kod Šibenika i slučaj prijavio policiji koja je obavila uviđaj, prenosi „Slobodna Dalmacija“.

Zatražio je odštetu od osiguravajuće kuće, a ona ga je uputila na Hrvatski lovački savez.

Međutim, kako jazavac nije bio u lovištu, već na auto-putu, Hrvatski lovački savez uputio je Rosija na kompaniju „Hrvatske auto-ceste“.

Osim toga, zatraženo je da se utvrdi „kako se jazavac našao na putu“, budući da su „Hrvatske auto-ceste“ porekle da žičana ograda koja štiti auto-put od izlaska životinja nije oštećena. Oni su ga ponovo uputili na tužbu protiv Hrvatskog lovačkog saveza.

Kako bi sve ostalo u domenu Kočićeve pripovetke i ovde se dogodilo da auto-put i jazavac nisu „ni Davidovi, ni carski, ni spahijski“, pa je Hrvatski lovački savez ponovo uputio Rosija da tuži „Hrvatske auto-ceste“ i tako nastavio začarani krug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala