Darija Kisić Tepavčević: Stranci mogu da uđu u Srbiju po posebnoj proceduri /video/

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICDarija Kisić Tepavčević
Darija Kisić Tepavčević - Sputnik Srbija
Pratite nas
Strani državljani koji poslom dolaze u Srbiju to mogu da učine uz prethodnu najavu i uz potvrdu da su na testu izvršenom u poslednja 72 sata bili negativni na virus korona, ali i uz maksimalno limitirano kretanje, kaže članica Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19 dr Darija Kisić Tepavčević.
Granica Srbije i Hrvatske - Sputnik Srbija
Svi koji žele u Hrvatsku moraju biti testirani na korona virus

Međunarodna komunikacija je neophodna i različite zemlje pokušavaju da na različite načine što bolje definišu pravila, ali kako doktorka Kisić Tepavčević ističe za Sputnjik, svaki putnik u međunarodnom saobraćaju je potencijalni rezervoar virusa.

Šta je procedura za strance, a šta za povratnike u Srbiju

Zbog toga se, prema njenim rečima, aktivno diskutije o proceduri ulaska u zemlju, a analiziraju se i iskustva drugih zemalja. Jedna od mera koju druge zemlje donose jeste da svaki putnik treba da ima potvrdu da je u prethodna 72 sata testiran na virus i to su mnogi prihvatili kao polazište.

Kisić Tepavčevićeva podseća da je Austrija odlučila da svi putnici koji žele da uđu u tu zemlju treba da, uz novčanu nadokandu, prođu testiranje na aerodromu.

Što se tiče Srbije, zasad ostaje na snazi pravilo da svi naši građani kojima je organizovan povratak u zemlji moraju u kućnu izolaciju na period maksimalne inkubacije kovida 19, a hoće li tu biti promena, kako kaže naša sagovornica, zavisi pre svega od aktuelne epidemiološke situacije.

Krizni štab je, međutim, definisao proceduru za putnike koji zbog posla dolaze u Srbiju. „Ta procedura predviđa potvrdu da je testiran u poslednja 72 sata, ali i maksimalno limitirano kretanja u određenom prevoznom sredstvu, od mesta gde je smešten do mesta gde ima određen poslovne delatnosti. Reč je dakle o maksimalno kontrolisanom kretanju uz takođe maksimalan zdravsteni nadzor“, objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Potrebna najava dolaska stranca

Na pitanje kako se prati kretanje stranog gosta, ona ističe da sve osobe koje zbog poslovnih putovanja dolaze u Srbiju imaju obično različite vrste protokola, pa se to rešava na taj način.

Biometrija – prepoznavanje lica - Sputnik Srbija
Zdravstveni ili imunitetski pasoši — šta je to zapravo i čemu služi

„Obavezna je i prethodna najava dolaska stranog državljanina u Srbiju i dobijanje odobrenja da je takva vrsta posete od velikog značaja“, navodi diktorka Kisić Tepavčević.

Prema najavama, u Srbiji će, zahvaljujući pozitivnom trendu kretanja broja obolelih od kovida 19, u sredu 6. maja biti ukinuto vanredno stanje a pošto odluka o tome bude objavljena u Službenom glasniku, od četvrtka bi prestao da važi policijski čas. Prema planu popuštanja mera ograničenja, od 18. maja trebalo bi da proradi i aviosaobraćaj, ali se još ne zna kuda će moći da se leti jer to zavisi od dogovora sa drugim zemljama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala