Amerika namerava da razvije vakcinu za kovid 19 do januara 2021. godine

© AFP 2023 / Angela WeissVirus korona u SAD
Virus korona u SAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD razvijaju 14 vakcina protiv kovida 19 u okviru programa administracije predsednika Donalda Trampa pod nazivom „Operacija nadzvučne brzine“, dok se Bela kuća nada da će bar jedna vakcina biti spremna za upotrebu do januara 2021. godine, prenose američki mediji.

Prema rečima predstavnika američke amdinistracije, na koje se poziva televizija „En-bi-si“, tih 14 vakcina je odabrano između više od 90 uzoraka. Tokom naredne dve nedelje vakcine će proći dodatna testiranja, nako čega bi trebalo da ostane šest do osam vakcina.

Predstavnici Trampove administracije istakli su da nije zagarantovan uspeh završnog testiranja bilo koje od 14 odabranih vakcina. Ipak, Bela kuća se nada da će bar jedna vakcina biti gotova za upotrebu do januara 2021. godine, ali oni ne mogu da garantuju da će se u tome i uspeti, saopštio je glavni američki epidemiolog Entoni Fauči, prenosi „Si-en-en“.

Bio jednom jedan virus - Sputnik Srbija
Bio jednom jedan virus: Kina se ruga Americi /video/

Prema rečima Faučija, postoji niz situacija kada se može naići na poteškoće. Kako kaže, nije isključeno da će se iznenada pojaviti sumnje u bezbednost vakcine.

Fauči je istakao da u ovoj fazi nijedna država ne može garantovati da će napraviti „bezbednu i efikasnu vakcinu“.

Prema njegovim rečima, za stvaranje leka u SAD će biti potrebno minimum „stotine miliona dolara“.

Prema podacima Univerziteta „Džons Hopkins“, u SAD je zabeležeo više od 1,13 miliona slučajeva virusa korona, dok je umrlo više od 66.000 ljudi.

Čitajte na sajtu Sputnjika najnovije informacije o pandemiji virusa korona u svetu i kod nas.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala