Bio jednom jedan virus: Kina se ruga Americi /video/

© Foto : screenshot/YTBio jednom jedan virus
Bio jednom jedan virus - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kineska zvanična novinska agencija „Sinhua“ objavila je video-snimak u stilu lego-figura, optužujući Ameriku za neodgovorne i kontradiktorne postupke u toku pandemije. U kratkom snimku Kina tvrdi da su SAD bile nedosledne u različitim fazama pandemije, navodeći i optužbe protiv Pekinga, koje su izneli zvaničnici i mediji.

U videu su dve strane prikazane kao lego-figure, na jednoj su kineski lekari, na drugoj Kip slobode. Na snimku se navodi kako su SAD u početku virus shvatile vrlo olako, Kinu proglasile nazadnom, a njene metode u borbi protiv pandemije kao kršenje ljudskih prava. Američki predsednik Donald Tramp više puta je kritikovao Peking zbog navodno lošeg postupanja tokom zdravstvene krize, optužujući Kinu da je sakrivala vitalne podatke o pandemiji tokom početne faze. Naložio je i istragu zbog izveštaja da je kovid 19 nenamerno izašao iz Instituta za virusologiju u Vuhanu.

Navode se optužbe Kine da nije blagovremeno dala tačne informacije, a zatim se ređaju kontradiktorne američke izjave. Potom se navodi slučaj kad su SAD ukinule sredstva za finansiranje Svetske zdravstvene organizacije jer se složila sa Kinom. 

Tramp je naložio je članovima svoje administracije da bar privremeno obustave finansiranje Svetske zdravstvene organizacije zbog načina na koji je rukovodila pandemijom korona virusa.

Dok Kina nema smrtne slučajeve od virusa u zemlji tokom prethodnih nedelja, situacija u Sjedinjenim Državama je i dalje napeta, preko 1,1 miliona zaraženih i 65.000 mrtvih od kovida 19, prema navodima Univerziteta Džo ns Hopkins.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala