Upozorenje EU: Nagoveštaj napada na Srbe na Kosovu ili briga zbog inicijative Amerike

© Sputnik / Brankica RistićSrpsko grobnje u Đakovici koje su išarali pripadnici UČK išarano sprejem.
Srpsko grobnje u Đakovici koje su išarali pripadnici UČK išarano sprejem. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kancelarija EU na Kosovu i Metohiji zabrinuta je zbog incidenata koji se dešavaju protiv nevećinskih zajednica, a posebno protiv kosovskih Srba. Da li Brisel upozorava na realnu opasnost ili pokušavaju da „prikažu“ da misle i na Srbe uoči pregovora Beograda i Prištine, zbog primata koji je Amerika preuzela od EU u procesu.

U proteklih mesec dana desilo se više od deset ozbiljnih napada na Srbe na KiM, od paljenja kuća do oružanih pretnji, što se tumači i kao posledica podgrejanih političkih tenzija na Kosovu i Metohiji.

EU apeluje na nadležne u Prištini da preduzmu akcije kako bi počinioci izgreda bili privedeni pravdi. To je ujedno i jedno od retkih oglašavanja predstavnika međunarodne zajednice i njihovih osuda zbog napada na Srbe. Po istom pitanju oglasile su se i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista.

EU upozorava Srbe dok Amerika vodi proces

Politikolog Dragomir Anđelković ne misli da je apel EU nešto posebno, s obzirom na sve što se u južnoj pokrajini dešavalo Srbima, a samo su pojedinci odgovarali i to za neke marginalne slučajeve. Kako naglašava, međunarodne strukture se jesu oglašavale i do sada, ali nikada nisu aktivno delovale.

„Da li je ovo nagoveštaj da će od sada nešto ozbiljnije da preduzimaju, ili je samo jedno u nizu praznih obraćanja, tek ćemo videti“, napominje naš sagovornik.

Anđelković ostavlja otvorenu mogućnost da je ovo samo marketing EU pred predstojeće pregovore Beograda i Prištine, odnosno njihov način da pokažu da brinu eto i za Srbe na KiM. Ostaje, takođe, otvorena i mogućnost da je ovo samo deo „takmičenja“ sa Amerikom koje im predstoji, vezano za pregovore.

© Sputnik / Brankica RistićGrafit UČK u Orahovcu. Kosovo
Upozorenje EU: Nagoveštaj napada na Srbe na Kosovu ili briga zbog inicijative Amerike  - Sputnik Srbija
Grafit UČK u Orahovcu. Kosovo

„To da će oni na ovaj način uspešno da pariraju Americi, pod velikim je znakom pitanja, jer su Albanci svakako okrenuti Amerikancima. Oni ne vide u EU preterano ozbiljnog činioca. Njima je Amerika donela to što imaju, a EU je tu samo marginalna.“

Preti li eskalacija

Na pitanje da li Srbi treba da se plaše posle novih incidenata i upozorenja EU da će stvari eskalirati, stručnjak za bezbednost Jelena Vukoičić odgovara da je sve moguće, jer na Kosovu ima mnogo onih Albanca koji žele što pre da završe tu takozvanu „kosovsku priču“, zbog odugovlačenja rešenja za Kosovo.

„Nažalost, ono čega se svi plašimo i što jeste jedna od opcija, jeste strategija u kojoj su se Albanci već više puta oprobali u prošlosti. A to je da pomoću nasilja nad Srbima pritisnu Beograd da bi popustio i pristao na ucene“, objašnjava ona.

Posle pogroma nad Srbima 2004. godine mi smo, dodaje ona, u konstantom strahu da se tako nešto ne ponovi, a svi znamo da su Albanci apsolutno spremni na jedan takav scenario i to bi uradili ako dobiju zeleno svetlo iz Vašingtona i Brisela.

„Godinama unazad kosovski problem ne ide na ruku Zapada i Prištine zbog povlačenja velikog broja priznanja i promena na globalnoj mapi. To im stvara dodatnu nervozu i zato, nažalost, mogli bismo da očekujemo i neke scenarije kao iz pogroma iz 2004. godine“, uverena je ona. 

Milan Petrić, takođe, stručnjak za bezbednost, podseća da su svi apeli koji su do sada stizali iz međunarodnih struktura na Kosovu bili u neku ruku „prethodnica“ ili upozorenje na neko dešavanje.

„Ovo nije prvo upozorenje stranih ambasada. Imali smo svojevremno slučaj Britanije, kada je njihov ambasador u Prištini upozoren na osnovu nezvaničnih izveštaja njihove obaveštajne službe da će biti nekih incidenata i da se osoblje pripazi. Takvih upozorenja u poslednjih godinu dana je bilo više“, kaže on.

Po njegovim rečima, Kurti je trenutno izvor najvećeg žarišta mogućih protesta, a oni će sigurno biti usmereni i protiv Srba, jer oni nemaju na osnovu čega da naprave sebi politički status, osim da okrive Srbe, iako znamo da Beograd i Srbi na Kosovu imaju apsolutni minimum uticaja na bilo šta.

Serija incidenata

Serija napada na srpsku imovinu započela je sredinom aprila paljenjem srpske kuće u selu Manjine Vode kod Obilića, a potom krađom i paljenjem imovine povratnika u selima Novake kod Prizrena i Crkolez kod Istoka, dok je poslednjih nekoliko dana iz više domaćinstava u selu Babin Most kod Obilića za vreme policijskog časa pokradena poljoprivredna mehanizacija.

Istovremeno je u selu Gojbulja kod Vučitrna zabeleženo nekoliko incidenata. Prvo je grupa od pet punoletnih Albanaca pokušala da obije crkvu i lupala o crkveno zvono, ali su ih u nameri pljačke crkvene imovine sprečili meštani. Drugi incident dogodio kada se ista grupa, pojačana sa još nekolicinom vandala, okupila u školskom dvorištu, počela da lomi stakla i na zidu ispisala grafit UČK, a u nameri da polome i stakla na seoskoj ambulanti, ponovo su ih sprečili meštani.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala