Hrabrost i neukrotivost Rusa objašnjavaju se karakterističnom ishranom, na koju se „ratnički narod” navikava od malih nogu, smatra autor kineskog portala „Sina”.
Po mišljenju autora, ove osobine tesno su povezane s ruskom kuhinjom i navikama u ishrani Rusa, koji vole da se „najedu do sitosti”. Prema pisanju „Sina”, stanovnici Rusije najviše vole meso, alkohol, hleb i slatkiše i konzumiraju ih „u ogromnim količinama”.
Bloger je istakao da je retkost da neki obrok u Rusiji prođe bez mesnih proizvoda.
Doručak jednostavan — ručak od tri jela
Prema autoru, doručak u Rusiji je „jednostavan i nepretenciozan, ali vrlo hranljiv”. Istovremeno, Rusi „obožavaju” sendviče s crvenom ikrom ili ribom, tvrdi on.
„Ruski doručak se uvek sastoji od hleba s prženim jajima, prženim kobasicama, prženim krompirom, voćne salate ili ovsene kaše. Od napitaka konzumiraju se čaj, kafa, mleko i ostalo”, navodi se.
Kako se navodi, za razliku od Japana, Kine i Južne Koreje, ljudi u Rusiji jedu manje pirinča i zamenjuju ga hlebom, krompirom i bljinima (palačinkama).
Portal piše da se ruski ručak sastoji od tri jela.
Autor ističe da domaćice poslužuju jela redom, što omogućava uštedu namirnica, obezbeđuje sitost i čini tela ruskih ljudi „tako jakim”.
„Za ručak se najpre služi salata, koja može da uključuje krompir, šunku, govedinu, krastavce i druge sastojke. Najčešće se sastoji od mesa i povrća s dodatkom majoneza. Prvo jelo je supa. To je ili boršč, ili uha, ili šči od zelenog povrća. <…> Drugo jelo su raznovrsna jela od mesa. Nakon toga, služi se dezert s čajem ili kafom”, piše u materijalu.
Novinar nije zaboravio ni na peljmene. Naglasio je da se razlikuju od sličnog jela u Kini: u buljon se dodaju crni i beli luk, mlevena paprika i začini, zbog čega je „ukus tako pun”.
Večera je najvažnija — drži porodicu na okupu
Prema njegovim rečima, najvažniji obrok kod Rusa je večera, za vreme koje se svi članovi porodice okupljaju za stolom. Dodao je da se večernja trpeza takođe sastoji od nekoliko etapa: prvo ide predjelo, pa supa, osnovno jelo, garnirung, voće, dezert, čaj.
Kinez je votku nazvao „vodom života”, koju muškarci u Rusiji vole da popiju za večerom uz marinirane krastavce ili usoljenu ribu. Prema njegovim rečima, ovo je pored čaja, omiljeno piće Rusa.
„Govoreći o posebnim jelima ruske kuhinje, treba pomenuti i šašljik, koji se sprema od svinjetine, govedine ili ovčetine. Zahvaljujući načinu pripreme, meso je meko, sočno, s ukusnom krckavom koricom. Ovo je omiljeno jelo ‘ratničkog naroda’”, tvrdi autor.
Kako je istakao autor, u ruskoj kuhinji koristi se mnogo masnoće i soli, zahvaljujući čemu je ukus hrane puniji i intenzivniji, što podstče apetit.
„Tokom hladne zime, ovakva hrana greje. Ne čudi što su šašljik od raznih vrsta mesa i votka u kombinaciji s velikim apetitom Rusa, karakteristični simboli kulture ishrane neukrotivnog ‘ratničkog naroda’”, zaključuje autor.